Poľsko pobúril šéf FBI slovami o holokauste

NETKY.SK • 20 Apríl 2015, 10:09 • 2 min
Poľsko pobúril šéf FBI slovami o holokauste

VARŠAVA - Poľská vláda si v nedeľu predvolala veľvyslanca USA v reakcii na vyjadrenia šéfa amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI), ktorý koncom týždňa publikoval svoje sporné slová o židovskom holokauste počas druhej svetovej vojny.

slovakia

left justify in out

Šéf FBI James Comey v článku uverejnenom v denníku Washington Post vyjadril presvedčenie, že "vrahovia a komplici Nemecka, Poľska a Maďarska a mnohí ďalší na mnohých miestach si nemysleli, že robia niečo zlé". Podľa jeho slov "sami seba presvedčili, že je to správne a musia to urobiť". Poľské ministerstvo zahraničných slov i vláda jeho slová označili za "neprijateľné, keďže vytvára nesprávny dojem, že Poliaci sa spolupodieľali na genocíde európskych Židov".

 

Ako uviedol samotný americký veľvyslanec v Poľsku Stephen Mull, "úvahy, že Poľsko alebo akákoľvek iná krajina okrem nacistického Nemecka bola zodpovedná za holokaust, je nesprávna, škodlivá a urážlivá". Podľa jeho slov sa Comey snažil poukázať na "mnohých kolaborantov nacistov po celom svete a na nedostatočnú reakciu mnohých ľudí" vrátane Američanov. Vzniknutá situácia je každopádne v rámci dlhodobo úzkych vzťahov medzi Varšavou a Washingtonom veľmi zriedkavá.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies