Poľsko po triumfe nad Ukrajinou s postupom

NETKY.SK • 22 Jún 2016, 08:49 • 2 min
Poľsko po triumfe nad Ukrajinou s postupom

MARSEILLE - Futbalisti Poľska triumfovali nad hráčmi Ukrajiny 1:0 v utorňajšom dueli základnej C-skupiny na majstrovstvách Európy vo Francúzsku a premiérovo v histórii si na kontinentálnom šampionáte zabezpečili miestenku vo vyraďovacej fáze.

slovakia

left justify in out

Pri predchádzajúcich dvoch účastiach medzi európskou elitou, v rokoch 2008 aj 2012, skončili svoje účinkovanie už základnej skupine bez víťazstva na konte. Triumf Poliakov zariadil v 54. min stredopoliar Jakub Blaszczykowski.

Zverenci trénera Adama Nawalku obsadili v “céčku“ konečné druhé miesto so ziskom 7 bodov. Zásluhou lepšieho skóre sa víťazom skupiny stali úradujúci majstri sveta Nemci, ktorí v utorok zdolali rovnako najtesnejším rozdielom 1:0 tím Severného Írska. Zástupca Veľkej Británie obsadil napokon 3. priečku a jeho postup závisí od vývoja v ďalších skupinách. Ukrajinci už pred utorňajším duelom nemali ani teoretickú šancu na prienik do osemfinále. Poľsko sa v osemfinále stretne so Švajčiarskom, duel sa uskutoční v sobotu o 15.00 h SELČ v St. Étienne.

Duel na Stade Vélodrome v Marseille medzi organizátorskými krajinami ME 2012 ponúkol vyrovnaný priebeh. Prvý polčas odštartovala v 4. min veľká šanca Lewandowského, ktorý po centri Milika zblízka prestrelil. V 9. min pohrozili aj Ukrajinci: poľský stopér Pazdan však zblokoval pokusy Zozuľu a Jarmolenka. Ukrajina mala v 17. min veľkú príležitosť streliť prvý gól na šampionáte, Jarmolenko sa rútil na Fabiaňského, ale netrafil priestor troch žrdí.

Tesne po zmene strán v 49. min našiel Konopľanka centrom hlavu Zinčenka, lopta však smerovala nad poľskú svätyňu. Favorizovaní Poliaci sa dočkali v 54. min: Milik našiel v šestnástke striedajúceho Blaszczykowského, ktorý krásnou strelou ľavačkou poslal loptu do pravého ´vinkla´. V 56. min mohol po rýchlom brejku pridať druhý gól “bielo-červených“ Kapustka, no zakončil iba do bočnej siete. V 74. min Milik v dobrej šanci hlavičkoval nepresne. Na druhej strane bol v 80. min v podobnej príležitosti Zozuľa, o chvíľu Fabiaňski zneškodnil prudké strely Rotaňa a Jarmolenka.

V ôsmom vzájomnom stretnutí sa zrodilo tretie víťazstvo Poliakov, rovnaký počet triumfov majú na konte aj Ukrajinci. Utorňajší zápas bol pre Michaila Fomenka rozlúčkovým vo funkcii trénera ukrajinskej reprezentácie.

Majstrovstvá Európy vo futbale - utorňajší výsledok:

C-skupina:
MARSEILLE (Stade Vélodrome)
Ukrajina - Poľsko 0:1 (0:0)
Gól: 54. Blaszczykowski, ŽK: 25. Rotaň, 38. Kučer - 60. Kapustka, rozhodovali: Moen - Haglund, Andas (všetci Nór.), 58 874 divákov
 

 

 

Zostavy:

Ukrajina: Piatov - Fedeckij, Chačeridi, Kučer, Butko - Rotaň, Stepanenko - Jarmolenko, Zinčenko (73. Kovalenko), Konopľanka - Zozuľa (90.+ Tymoščuk)
Poľsko: Fabiaňski - Cionek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk – Zieliňski (46. Blaszczykowski), Jodlowiec, Krychowiak, Kapustka (71. Grosicki) - Milik (90. Starzyňski), Lewandowski

Konečná tabuľka C-skupiny:
1. Nemecko 3 2 1 0 3:0 7 - postup do osemfinále
2. Poľsko 3 2 1 0 2:0 7 - postup do osemfinále
3. Severné Írsko 3 1 0 2 2:2 3
4. Ukrajina 3 0 0 3 0:5 0 - koniec na ME

Prehľad všetkých výsledkov v C-skupine:
Poľsko - Severné Írsko 1:0
Nemecko - Ukrajina 2:0
Ukrajina - Severné Írsko 0:2
Nemecko - Poľsko 0:0
Ukrajina - Poľsko 0:1
Severné Írsko - Nemecko 0:1

Hlasy (zdroj: UEFA):
Adam Nawalka (tréner Poľska): "Błaszczykowski je pre nás dôležitý hráč, má veľa skúseností a celkovo veľký vplyv na našu hru. Dnes sa to ukázalo. Ukázali zvyšujúcu sa úroveň svojej hry a verím, že tak bude aj pokračovať. Rátam s ním do súboja so Švajčiarskom. Čo sa týka Lewandowského, zatiaľ nedáva góly, ale tiež je pre nás veľmi dôležitý. Dokáže poradiť, usmerniť a pomôcť. Verím, že v najbližšom zápase už skóruje."

Michail Fomenko (tréner Ukrajiny): "Keď pracujete s národným tímom a chýbajú vám výsledky, musíte o tom popremýšľať. Urobím tak a potom odpoviem na otázku o svojej budúcnosti. Nemám veľmi svojim hráčom čo vyčítať za dnešný výkon. Hrali futbal, verím, že v budúcnosti budú lepšie premieňať šance."

Arkadiusz Milik (útočník Poľska): "Dosiahli sme veľmi dobrý výsledok. Teším sa, že sa nám v skupine podarilo nazbierať toľko bodov. Hrali sme do poslednej chvíle o prvé miesto. Ideme ďalej. V troch zápasoch som dal jeden gól a zaznamenal jednu asistenciu, ale pevne dúfam, že moja strelecká forma ešte porastie."

Lukasz Fabiaňski (brankár Poľska): "Sedem bodov v troch zápasoch, žiadny inkasovaný gól - je to naozaj imponujúci výsledok. Nemali sme dnes také držanie lopty, ako by sme chceli, no ako tím sme ukázali veľký charakter. Postúpili sme zo skupiny, ale zároveň si už uvedomujeme, že tento výsledok môžeme ešte vylepšiť."

Ruslan Rotaň (kapitán Ukrajiny a najlepší hráč zápasu podľa UEFA): "Ďakujem UEFA za pekné ocenenie. Potešilo ma to. Veľmi sme dnes chceli vyhrať a rozlúčiť sa s turnajom víťazstvom. Chceli sme ukázať našu pravú tvár. Žiaľ, nepodarilo sa nám to. Je viac príčin, prečo sme neuspeli. Nie je však pravda, že to v tíme vzťahovo škrípalo. Atmosféra v mužstve bola dobrá. Každý z hráčov by však mal pri analyzovaní neúspechu začať u seba. Tréner nám po stretnutí poďakoval za pekný zápas a povedal, že sme si neurobili hanbu. Uznávam, kritika na našu adresu je oprávnená. Takýto turnaj je veľký psychický tlak, ale myslím si, že každý profesionálny futbalista sa s tým musí vedieť vyrovnať. Zo všetkého najviac potrebuje zlepšiť našu psychiku, možno nemáme tú správnu mentalitu."

Olexandr Zinčenko (stredopoliar Ukrajiny): "Odchádzame s tromi prehrami, nestrelili sme ani gól. Do budúcnosti nám nezostáva nič iné, iba poriadne popracovať na zlepšení. Proti Poľsku sme mali tri-štyri dobré príležitosti, aby sme strelili gól. Žiaľ, nepodarilo sa nám to."

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies