Poľsko ostro odmieta viacrýchlostnú EÚ, poškodila by postavenie krajiny

NETKY.SK • 20 Marec 2017, 14:17 • 2 min
Poľsko ostro odmieta viacrýchlostnú EÚ, poškodila by postavenie krajiny

VARŠAVA - Predseda poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski sa opäť vyslovil proti myšlienke viacrýchlostnej EÚ.

slovakia

left justify in out

V rozhovore, ktorý dnes zverejnil poľský konzervatívny týždenník W Sieci, Kaczyňski uviedol, že Poľsko nemôže akceptovať viacrýchlostnú EÚ, pretože by to poškodilo jeho postavenie ako krajiny a mohlo by viesť dokonca k vykázaniu Poľska z EÚ.

Kaczyňski avizoval, že na tohtotýždňovom stretnutí šéfov štátov a vlád členských krajín Európskej únie pri príležitosti 60. výročia podpísania Rímskych zmlúv bude Poľsko obhajovať svoje záujmy s "plným odhodlaním."

Kaczyňski v rozhovore reagoval na návrh lídrov Francúzska, Nemecka, Španielska a Talianska, ktorí v rámci tlmenia dôsledkov odchodu Británie z EÚ vyzvali vytvoriť v rámci EÚ skupiny členských štátov, ktoré by napredovali odlišným tempom.

Poľsko sa nedávno dostalo do ďalšieho sporu s EÚ, keď sa rozhodne postavilo proti návrhom ohľadom dvojrýchlostnej Európskej únie, ako aj proti znovuzvoleniu Donalda Tuska za predsedu Európskej rady.

Jadrom sporu o nomináciu Tuska bolo jeho konanie po tom, ako sa moci v Poľsku ujala strana PiS. Podľa Kaczyňského Tuskovo konanie bolo v rozpore s pravidlami, ktoré platia v rámci EÚ. Strana PiS obvinila Tuska z porušenia zásady neutrality voči členskému štátu, zapojenia sa do aktivít Európskej únie proti poľským záujmom, rovnako ako aj z podpory poľskej opozície.

Poľský vládny kabinet i PiS boli proti Tuskovmu znovuzvoleniu a navrhli svojho kandidáta, poľského europoslanca Jacka Saryusza-Wolského. Napriek odporu Poľska bol Tusk na nedávnom summite EÚ v Bruseli potvrdení vo funkcii šéfa Rady EÚ na ďalších 30 mesiacov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies