Poľsko odmieta stavbu Severného prúdu 2, európske firmy sa stiahli z projektu

NETKY.SK • 15 August 2016, 18:08 • 2 min
Poľsko odmieta stavbu Severného prúdu 2, európske firmy sa stiahli z projektu

VARŠAVA - Poľský protimonopolný úrad skomplikoval výstavbu plynovodu Severný prúd 2, ktorý v spolupráci so západoeurópskymi firmami plánuje postaviť ruská plynárenská spoločnosť Gazprom. Informoval o tom server forbes.com.

slovakia

left justify in out

Poľský protimonopolný úrad už skôr uviedol, že projekt by príliš zvýšil vplyv zahraničných firiem na poľský trh so zemným plynom. Navyše, posilnila by sa už aj tak dominantná pozícia ruského Gazpromu, ktorý by tým získal ešte lepšie postavenie pri rokovaniach o dodávke ruského plynu do Poľska.

 

V reakcii na nesúhlas Poľska sa päť západoeurópskych firiem (Engie, OMV, Shell, Uniper a Wintershall), ktoré mali mať v spoločnom projekte spolu 50 %, rozhodlo zo spoločného podniku stiahnuť. Na rozhodnutie firiem reagoval predseda poľského protimonopolného úradu Marek Niechcial, ktorý uviedol, že "projekt sa tým zastavil".

 

Gazprom tak momentálne zostal v projekte osamotený, a to aj čo sa týka jeho financovania. Firmy však dodali, že budú teraz uvažovať o alternatívnych možnostiach, ako sa na ňom podieľať.

Podľa ruského denníka Kommersant krok poľského úradu síce neznamená úplné zastavenie projektu, no určite nemalé komplikácie. Ak by firmy v projekte aj po rozhodnutí protimonopolného úradu pokračovali, hrozí, že projekt skončí na Európskom súdnom dvore.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies