Poľsko odmieta rešpektovať rozhodnutie Súdneho dvora EÚ. Uhoľnú baňu Turów, ktorá ohrozuje spodné vody, nezavrie

NETKY.SK • 24 Máj 2021, 14:48 • 2 min
Poľsko odmieta rešpektovať rozhodnutie Súdneho dvora EÚ. Uhoľnú baňu Turów, ktorá ohrozuje spodné vody, nezavrie

VARŠAVA – Poľská vláda odmieta pristúpiť na predbežné opatrenie Súdneho dvora EÚ, podľa ktorého má okamžite zastaviť prevádzku v hnedouhoľnej bani Turów.

slovakia

left justify in out

Poľsko prehralo súdny spor s Českou republikou na európskom súde, ktorá sa na Súdny dvor EÚ obrátila so žalobou pre zničisťovanie zdrojov pitnej vody na českej strane, ktoré ohrozuje ťažba hnedého uhlia v bani Turów. Ako však uviedla poľská europoslankyňa Anna Zalewská, vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS) sa však odmieta tomuto nariadeniu podvoliť. 

 

Poľsku hrozia obrovské pokuty

V prípade, že odmietnu verdikt rešpektovať a prevádzku okamžite nezastavia, súd môže Európsku komisiu požiadať, aby Poľsko pokutovala. Tento prípad pritom nie je v prípade Poľska ojedinelí.

 

V roku 2018 vydal európsky súd nariadenie, aby Poľsko prestalo vo veľkom vyklčovať lesy, pretože tým ohrozuje miestne ekosystémy. Vláda toto rozhodnutie odignorovala, pričom do dnešného dňa nezaplatila ani euro na pokute. 

 

„Baňa sa nedá zavrieť iba na čas, je to nezvratný proces. Uzavretie bane Turów zabije celý región,“ okomentovala rozhodnutie Zalewská.

 

„Nesúhlasíme s tým a nesplníme rozhodnutie Súdneho dvora EÚ,“ dodala europoslankyňa na tlačovej besede zorganizovanej pred baňou. 

Doplnila, že má vlastnú skúsenosť z rodnej oblasti v okolí mesta Walbrzych, kde uzavretie bane podľa nej spôsobilo „dedičnú nezamestnanosť, dedičnú biedu“.

 

Tiež informovala, že poľský premiér Mateusz Morawiecki sa v pondelok alebo utorok plánuje v tejto veci stretnúť s jeho českým náprotivkom Andrejom Babišom. Varšava však bude požadovať zmenu rozhodnutia na za základe predložených dôkazov. 

 

Zisky sú na prvom mieste

Zálewská tvrdí, že ak by predsa len došlo k uzavretiu hnedouhoľnej bane, uzavreli by sa aj stanice prečerpávajúce vodu, čo by podľa nej mohlo spôsobiť nezvratné škody a poškodilo stav vôd na českej strane.

 

„Ukazuje sa, že sa nás dnes od európskeho spoločenstva dotýka rovnakého bezprávia a krivda ako kedysi od sovietskeho okupanta,“ vyhlásil vedúci bane Jaroslaw Grzesik.

 

Súdny dvor EÚ minulý týždeň rozhodol, že Poľsko musí okamžite zastaviť ťažbu uhlia v Turówe. Čím tak vyhovel žiadosti Českej republiky o vydanie predbežného opatrenia.

 

Zákaz ťažby platí až do vynesenia konečného rozsudku. Proti zastaveniu ťažby sa ostro ohradil nie len poľský premiér Morawiecki, ale aj vlastník bane - spoločnosť PGE.

 

České úrady sa na európsky súd obrátili vo februári so žalobou. Obávajú sa totiž znečistenia spodných vôd a kontaminácie zdrojov pitnej vody pre obyvateľov Libereckého kraja.

 

Česko tvrdí, že Poliaci porušujú európske právo, pretože povolili pokračovanie ťažby bez posúdenia vplyvov na životné prostredie. Varšava tieto tvrdenia odmieta s tým, že len nedávno schválili prevádzku bane až do roku 2044

 

Bana Turów zásobuje uhlím prevažne susednú elektráreň, ktorú taktiež vlastní spoločnosť PGE. Ako uvádza web Business Insider, elektráreň zásobuje elektrinou približne osem percent domácností v krajine. 

 

Prečítajte si tiež: Poľsko prehralo súdny spor s Českou republikou. Ťažbou hnedého uhlia v bani Turów, ohrozujú spodné vody

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies