Poľsko napadne zákaz predaja mentolových cigariet

NETKY.SK • 21 Júl 2014, 15:01 • 2 min
Poľsko napadne zákaz predaja mentolových cigariet

VARŠAVA - Poľsko napadne zákaz predaja mentolových cigariet, ktorý nedávno na návrh Európskej komisie schválili poslanci Európskeho parlamentu. V pondelok to potvrdil poľský minister hospodárstva Janusz Piechocinski.

slovakia

left justify in out

Jeho krajina bude podľa neho medzi najviac postihnutými týmto zákazom, keďže Poliaci patria k najnáruživejším fajčiarom mentolom ochutených cigariet. Piechocinski sa preto v tejto súvislosti obráti na Súdny dvor EÚ, ktorý môže rozhodnúť o prípadnej ilegálnosti schválených návrhov.

 

Zákaz predaja mentolových tabakových výrobkov začnú členské krajiny implementovať v roku 2016. Podľa Svetovej pľúcnej nadácie žije v Poľsku v prepočte na počet obyvateľov dvakrát viac fajčiarov ako napríklad v Británii. Spomedzi všetkých členských krajín síce Poliaci nie sú absolútni rekordéri, to však neplatí v prípade mentolových cigariet. Zatiaľ čo napríklad v Španielsku alebo na Slovensku pripadá na jednu predanú "klasickú" cigaretu až sto mentolových, v Poľsku je tento pomer len 1:4. Poľsko je tiež druhým najväčším producentom tabakových výrobkov v rámci EÚ a tento sektor zamestnáva až 60-tisíc ľudí. V rámci celého sveta figuruje krajina na siedmom mieste. 

 

V poľskej vláde však sedia aj ministri, ktorí zákaz predaja mentolových cigariet podporujú. Jedným z nich je šéf rezortu zdravotníctva Bartosz Arlukowicz. Piechocinski už priznal, že v tejto súvislosti mali obaja "ostrý konflikt".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies