Poľsko má potenciál prijať viac ako 2-tisíc migrantov, kladie si však podmienky

NETKY.SK • 8 September 2015, 20:44 • 2 min
Poľsko má potenciál prijať viac ako 2-tisíc migrantov, kladie si však podmienky

VARŠAVA - Poľsko je schopné akceptovať viac než pôvodne deklarovaných 2000 migrantov, ale iba za určitých podmienok, povedala dnes poľská premiérka Ewa Kopaczová.

slovakia

left justify in out

"Náš potenciál je väčší než 2000, ako sme deklarovali, ale podmienky, ktoré sme stanovili, by mali umožniť prichádzajúcim, aby sa cítili bezpečne, ale i to, aby Poliaci mohli povedať, že úrady sa starajú o ich životy a nie ich destabilizujú," vyhlásila premiérka.

 

Poľsko by podľa Kopaczovej malo byť schopné overiť, či prijíma migrantov utekajúcich zo strachu o svoj život a takých, ktorí sú ochotní začať nový život v Poľsku a neprechovávajú voči nemu nepriateľské pocity.

 

Prílev utečencov a migrantov do Európy premiérka označila za "humanitárnu katastrofu", dodala však, že štáty Európskej únie by mali zabezpečiť svoje vonkajšie hranice a vypracovať politiku vracania migrantov do krajín ich pôvodu v prípade, ak sú bezpečné.

 

"Poľsko musí preukázať solidaritu, zároveň však musí konať zodpovedným spôsobom," zdôraznila politička, ktorú citovala agentúra AP.

Poľský prezident Andrzej Duda sa však v rozpore so stanoviskom predsedníčky vlády dnes zásadne vyjadril proti migračným kvótam uvaleným na členské štáty Európskej únie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies