Poľsko má novú vládu: Sejm vyslovil dôveru premiérovi Morawieckému

NETKY.SK • 13 December 2017, 8:24 • 2 min
Poľsko má novú vládu: Sejm vyslovil dôveru premiérovi Morawieckému

VARŠAVA - Poľský parlament v utorok neskoro večer vyslovil dôveru vláde premiéra Mateusza Morawieckého. Ide o staronovú vládu, v ktorej bývalá premiérka Szydlová prevzala post podpredsedníčky.

slovakia

left justify in out

Novú vládu v hlasovaní podporilo 243 poslancov, 192 ich bolo proti. Hlasovania sa nezdržal nikto.

 

Medzi zámermi nového kabinetu, ktoré Morawiecki načrtol, je odhodlanie modernizovať krajinu, kontrolovať strategické odvetvia hospodárstva, dosiahnuť zefektívnenie práce poľských občanov, ale aj ich väčšiu jednotu namiesto sporov.

 

"Nie sme a nebudeme vládou ideologických extrémov, máme ďaleko k liberalizmu a rovnako ďaleko k socializmu," uviedol Morawiecki podľa spravodajskej televízie TVN24.

 

Ubezpečil, že jeho kabinet bude pokračovať v ekonomickom a politickom kurze zvolenom predchádzajúcou vládou. Prisľúbil zachovať silnú sociálnu politiku, pokračovať v podpore mladých rodín a zvýšiť financovanie zdravotnej starostlivosti.

 

Pokiaľ ide o medzinárodné vzťahy, Morawiecki povedal, že Varšava je proti dvojrýchlostnej EÚ a nesúhlasí "s rozdelením na lepšie a horšie" štáty.

 

Morawiecki tiež uviedol, že mechanizmus EÚ na relokáciu migrantov sa neosvedčil. Podľa neho problém s migrantmi treba riešiť inak. Dodal, že Poľsko sa chce zapojiť do diskusie a hľadania nového riešenia. Upozornil pritom, že v prípade Poľska jeho postoj odmietavý postoj k relokáciám v žiadnom prípade nie je dôkazom netolerantnosti Poliakov. Vysvetlil, že Poľsko sa neochvejne hlási k tradícii tolerancie a demokracie.

 

Nový poľský premiér potvrdil, že NATO je a zostane základom bezpečnosti Poľska a USA zostávajú pre jeho krajinu hlavným spojencom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona