Poľsko dostalo žiadosť USA o vydanie režiséra Polanského

NETKY.SK • 7 Január 2015, 14:06 • 2 min
Poľsko dostalo žiadosť USA o vydanie režiséra Polanského

VARŠAVA - Poľsko dostalo žiadosť o vydanie filmového tvorcu Romana Polanského do Spojených štátov, kde je hľadaný za sexuálny trestný čin spáchaný na dieťati. Režisér bol zaň v USA odsúdený v roku 1977.

slovakia

left justify in out

Informácie priniesla štátna tlačová agentúra PAP, ktorá citovala dnešné vyjadrenie poľskej generálnej prokuratúry. Polanski, ktorý sa narodil poľským rodičom, ale žije vo Francúzsku, trávi v súčasnosti čas v juhopoľskom meste Krakov, kde plánuje nakrútiť film.

 

Generálna prokuratúra prostredníctvom hovorcu Mateusza Martyniuka dodala, že prokurátori budú chcieť Polanského vypočuť v súvislosti so žiadosťou o jeho vydanie do USA, a preto si ho predvolajú, napísala agentúra Reuters.

 

"Žiadosť americkej strany bola prijatá začiatkom januára a ešte dnes ju posunieme prokuratúre v Krakove," uviedol hovorca.

 

Polanski pred desaťročiami zneužil vtedy neplnoleté dievča, strávil niekoľko týždňov vo vyšetrovacej väzbe a pod dohľadom psychiatrov, aby ešte pred vynesením rozsudku, ktorý mohol znamenať aj nemálo rokov za mrežami, ušiel z USA do Francúzska. V zámorí je odvtedy považovaný za páchateľa na úteku, takže pri vstupe na americké územie mu automaticky hrozí zadržanie. Polanski preto osobne nemohol prevziať ani Oscara, ktorého získal za film Pianista, ale ani ďalšie americké filmové ocenenia, vrátane Zlatého glóbusu za film Čínska štvrť.

 

Američanka Samantha Geimerová, ktorú mal v 70. rokoch minulého storočia režisér znásilniť, požiadala už pred piatimi rokmi kalifornský súd, aby stiahol obvinenia voči jeho osobe. Poukázala na to, že neželaná publicita spojená s dlhoročnou kauzou jej spôsobuje zdravotné, rodinné a pracovné problémy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona