Poľsko dostalo tri mesiace na rozptýlenie obáv EÚ ohľadom stavu právneho štátu

NETKY.SK • 27 Júl 2016, 15:41 • 2 min
Poľsko dostalo tri mesiace na rozptýlenie obáv EÚ ohľadom stavu právneho štátu

BRUSEL - Poľsko má k dispozícii tri mesiace na to, aby vyvrátilo obavy EÚ týkajúce sa kontroverznej súdnej reformy. Uviedla to dnes Európska komisia (EK) na svojom poslednom zasadnutí pred letnými inštitucionálnymi prázdninami.

slovakia

left justify in out

Prvý podpredseda EK Frans Timmermans, ktorý má na starosti rokovania s Poľskom týkajúce sa výčitiek EÚ v oblasti právneho štátu, pripomenul, že právny štát je jedným z pilierov únie.

"Má to veľký význam pre každého, vrátane jednotlivých občanov, aby sa uistili, že sú chránení zákonom a že existujú nezávislé súdy, ktoré sa postarajú o ich záujmy," uviedol Timmermans pred novinármi v Bruseli.

 

Exekutíva EÚ dnes prijala odporúčania na podporu právneho štátu v Poľsku, pričom Varšave oznámila svoje obavy a odporúčania, ako sa dá situácia riešiť. Ide o ďalší krok v rámci procesu "intenzívneho dialógu" medzi EÚ a Poľskom, ktorý sa začal 13. januára tohto roka.

 

Brusel sa v rámci bezprecedentného právneho šetrenia snaží zistiť, či nová konzervatívna poľská vláda svojimi reformami a zmenami na Ústavnom súde nekonala v rozpore so základnými hodnotami EÚ. Posledná možnosť, ktorú by Brusel mohol voči Poľsku uplatniť, je začať postup podľa článku 7 Lisabonskej zmluvy, čo znamená pozastavenie hlasovacích práv tejto krajiny v rámci rozhodovacieho procesu v EÚ.

 

Poľsko už od januára upravilo súdne reformy v snahe upokojiť Brusel, podľa právnych expertov však tieto zmeny nie sú dostatočné a stále môžu paralyzovať Ústavný súd.

Timmermans v tejto súvislosti uviedol, že podľa EK určité zmeny "idú správnym smerom". Ako však dodal, "základné obavy zostali stále nevyriešené", keď sa komisia domnieva, že existuje systémové ohrozenie právneho štátu v Poľsku.

 

"Aj napriek dialógu, ktorý máme s poľskými úradmi od začiatku roka, komisia tvrdí, že hlavné problémy, ktoré ohrozujú právny štát v Poľsku, neboli vyriešené. Preto sme teraz pristúpili ku konkrétnym odporúčaniam pre poľské orgány o tom, ako riešiť problémy tak, aby Ústavný súd mohol vykonávať svoj mandát a poskytoval účinné ústavné preskúmavanie," objasnil situáciu Timmermans.

 

Komisia poľskej vláde odporučila, aby prijala vhodné opatrenia na riešenie "systémového ohrozenia právneho štátu" ako naliehavú záležitosť. Poľsko musí do troch mesiacov informovať Európsku komisiu o tom, aké opatrenia s týmto cieľom prijala.

 

Timmermans zdôraznil, že exekutíva EÚ je aj naďalej pripravená viesť konštruktívny dialóg s poľskou vládou, ak však nebude poskytnutá uspokojivá odpoveď Varšavy v určenej lehote, EK môže aktivovať postup podľa článku 7 Lisabonskej zmluvy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona