Poľsko demontuje okolo 500 pamätníkov postavených na počesť ZSSR

NETKY.SK • 31 Marec 2016, 09:36 • 2 min
Poľsko demontuje okolo 500 pamätníkov postavených na počesť ZSSR

VARŠAVA - Poľské úrady sa rozhodli demontovať na celom území krajiny vyše 500 pamätníkov postavených z vďaky či na počesť ZSSR a previezť ich do depozitov múzeí, informoval riaditeľ poľského Inštitútu pamäti národa (IPN) Lukasz Kamiňski.

slovakia

left justify in out

V rozhovore pre portál Onet.pl Kamiňski ubezpečil, že pomníky na sovietskych vojenských cintorínoch zostanú zachované a poľský štát sa o tieto areály bude starať aj naďalej.

 

Kamiňski informoval, že pamätníky boli vo veľkej miere postavené Červenou armádou či "komunistickou diktatúrou" a "neboli výsledkom spontánnych aktivít Poliakov".

 

Dodal, že momentálne prebieha inventarizácia miest, kde sa ešte sovietske pamätníky nachádzajú. IPN potom pripraví právne podklady pre ich prevoz do múzeí, kde budú vystavené ako "spomienka na ťažké časy", spresnil Kamiňski.

Podľa neho je ich súčasná existencia na pôvodných miestach "následkom neukončenia zmien začiatkom 90. rokov". "Bola to fatálna chyba, ktorá je už roky zneužívaná v propagande a na provokácie proti našej krajine," vyhlásil riaditeľ IPN.

 

Portál Onet.pl spresňuje, že ide o 500 pamätníkov a umeleckých objektov, ktoré sa nachádzajú na verejných priestranstvách a boli postavené "z vďaky" Sovietskemu zväzu.

 

Ruské ministerstvo zahraničných vecí prednedávnom Poľsko vyzvalo, aby skoncovalo s "vojnou o pamätníky".

Onet.pl pripomenul, že demontáž pamätníkov na počesť Červenej armády či ZSSR sa v Poľsku nepovažuje za akt nepriateľstva voči Rusku a Rusom, ale Kremeľ vždy na každý takýto prípad reagoval veľmi podráždene. Došlo dokonca aj k predvolaniu poľského veľvyslanca v Rusku a vyjadreniu ostrých protestov.

 

Podľa námestníka riaditeľa IPN Pawla Ukielského je spor o sovietske pamätníky v Poľsku dôsledkom odlišného výkladu dejín druhej svetovej vojny, najmä jej záveru, keď podľa Moskvy Červená armáda Poľsku priniesla slobodu, zatiaľ čo veľká časť Poliakov vníma aj to, že spolu s oslobodením prišlo "zotročenie komunistami podľa Stalinovho diktátu".

 

Kamiňski v tejto súvislosti uviedol, že IPN bude na túto odlišnú interpretáciu konca druhej svetovej vojny na poľskom území upozorňovať aj Západ. "Musíme neustále vysvetľovať, prečo robíme rozhodnutia o likvidácii pamiatok. Západ má zjednodušenú verziu výkladu dejín, v ktorej sú Sovieti jeho spojencom, ale zabúda na ich spoluprácu s Nemeckom v prvých dvoch rokoch vojny," upozornil Kamiňski.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies