Poľsko chce premiestniť hroby, aby sa dostalo k pozostatkom vojnových hrdinov

NETKY.SK • 3 August 2015, 14:05 • 2 min
Poľsko chce premiestniť hroby, aby sa dostalo k pozostatkom vojnových hrdinov

VARŠAVA - Poľský Inštitút národnej pamäti (IPN) chce exhumovať a presunúť hroby 194 predstaviteľov komunistickej éry, aby sa dostalo k telesným pozostatkom pochovaným pod nimi.

slovakia

left justify in out

Patria hrdinom druhej svetovej vojny a boja za nezávislosť, ktorí boli zabití na príkazy niektorých z týchto pohlavárov. Hovorca inštitútu Andrzej Arseniuk dnes pre tlačovú agentúru AP uviedol, že návrh na premiestnenie hrobov na vojenskom cintoríne Powazki vo Varšave dostal šéf provincie, ktorý bude rokovať s príslušnými rodinami.

 

Inštitút dúfa, že sa dostane k telesným pozostatkom stovky hrdinov boja za nezávislosť zabitým vo varšavskom väzení, ktorých telá boli v období od roku 1945 do roku 1956 tajne uložené v neoznačenom masovom hrobe.

Viaceré telesné pozostatky už objavili na cintoríne pod trávnikom, ale mnohé ďalšie sa nachádzajú pod hrobmi z 80. rokov 20. storočia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies