Poľsko chce nalákať IT spoločnosti z Bieloruska

NETKY.SK • 22 September 2020, 10:06 • 2 min
Poľsko chce nalákať IT spoločnosti z Bieloruska

VARŠAVA - Poľská vláda spustila program na prilákanie bieloruských IT spoločností. V posledných rokoch tento sektor bol lokomotívou bieloruskej ekonomiky a tvoril až 50 percent HDP krajiny.

slovakia

left justify in out

Bezpečný prístav

Na pozadí protivládnych protestov v Bielorusku, ktoré prebiehajú už siedmy týždeň, poľské úrady spustili program premiestnenia bieloruských IT spoločností a špecialistov.

 

Program bol zahájený pod heslom Poľsko - bezpečný prístav. Vláda krajiny sľubuje, že pomôže bieloruským IT spoločnostiam s prenájmom kancelárií, hľadaním investorov a tiež poskytne pomoc s prípravou všetkých potrebných dokumentov.

 

Niekoľko desiatok technologických spoločností v Poľsku už pripravilo špeciálne ponuky práce pre bieloruských špecialistov. Ľuďom s ukončeným technickým vzdelaním v odbore IT alebo s príslušnou praxou sa ponúka urýchlená žiadosť o vízum.

 

img

 

Pre bieloruské startupy poľské úrady ponúkajú kancelárie v najlepších pracovných priestoroch v krajine, ako aj možnosť zúčastňovať sa na rozvojových programoch a grantoch od 1 do 4 miliónov zlotých, teda 220 až 890 tisíc eur.

 

Poľsko taktiež ponúka bieloruským technologickým startupom podporu pri registrácii firmy v krajine, premiestňovaní zamestnancov a ich rodín, ako aj právne poradenstvo a pomoc pri vybavovaní víz.

 

Program okrem toho sľubuje pomoc bieloruským spoločnostiam pri nadväzovaní kontaktov s miestnymi samosprávami alebo osobitnými hospodárskymi zónami.

 

IT spoločnosti v Bielorusku

Bieloruský IT sektor bol v posledných rokoch jediným v ekonomike krajiny, ktorý sa vyvíjal pomerne rýchlym tempom. V rokoch 2017-2019 sa vývoz IT služieb z Bieloruska zvýšil takmer 2,5-násobné, na 2 miliardy dolárov. V roku 2019 tvorili technologické spoločnosti v Bielorusku takmer 50 percent rastu hrubého domáceho produktu (HDP).

 

Do veľkej miery rast IT sektoru zabezpečil Hi-Tech Park – podnikateľský inkubátor, ktorého rezidenti sú oslobodení od platenia väčšiny daní, prenajímajú si kancelárie za znížené ceny a tiež dostávajú pomoc pri hľadaní investorov.

 

img

 

V júli 2020 bolo v Hi-Tech parku zaregistrovaných 886 technologických spoločností, ktoré zamestnávajú viac ako 63 tisíc ľudí.

 

Park založil v roku 2005 Valerij Cepkalo. Chcel kandidovať na prezidenta Bieloruska, ale Ústredná volebná komisia odmietla mu registráciu. Krátko nato proti nemu bolo začaté trestné konanie pre prijímanie úplatkov.

 

Protesty a IT spoločnosti

Po prezidentských voľbách a vypuknutí protestov sa technologický sektor postavil proti činnostiam bieloruských orgánov.

 

12. augusta stovky vedúcich pracovníkov a tisíce zamestnancov bieloruských IT spoločností v otvorenom liste požadovali zastavenie policajného násilia a usporiadanie nových transparentných prezidentských volieb.

 

Úrady v reakcii na to začali tvrdý zákrok proti spoločnostiam, ktoré protestujúcich otvorene podporovali.

Vyšetrovatelia najmä v polovici septembra vykonali prehliadky a zablokovali účty jednej z najväčších bieloruských IT spoločností PandaDoc. Predtým boli zatknutí štyria vedúci bieloruskej kancelárie firmy.

 

Orgány činné v trestnom konaní sa spoločnosti začali stíhanie po tom, čo jej zakladateľ Mikita Mikado verejne podporil demonštrantov a zorganizoval finančnú zbierku na pomoc zatknutým.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona