Poľsko chce na DPH vybrať o 2 až 3 mld. zlotých viac

NETKY.SK • 13 November 2015, 17:59 • 2 min
Poľsko chce na DPH vybrať o 2 až 3 mld. zlotých viac

VARŠAVA - Nová poľská vláda chce v budúcom roku lepším výberom dane z pridanej hodnoty (DPH) získať navyše 2 až 3 mld. zlotých (PLN).

slovakia

left justify in out

Dodatočné zdroje plánuje využiť na zvýšenie detských prídavkov, čo bol jeden z hlavných bodov volebného programu strany Sloboda a solidarita (PiS). Uviedol to v piatok dezignovaný minister financií Pawel Szalamacha. PiS získala vo voľbách minulý mesiac väčšinu v poľskom parlamente. Pred voľbami sľubovala, že presadí, aby rodiny dostávali od štátu na druhé a každé ďalšie dieťa 500 PLN mesačne. V záujme dôveryhodnosti novej vlády je potrebné, aby urýchlene naplnila svoj prorodinný projekt, povedal Szalamacha agentúre PAP.


Strana PiS, ktorá po voľbách z minulého mesiaca získala väčšinu v novom poľskom parlamente, plánuje nové dane v bankovom sektore a maloobchode. Zlepšením výberu daní a zamedzením vývozu firemných ziskov do zahraničia môže štát podľa PiS získať navyše 4 mld. PLN ročne. Ďalších 8 mld. PLN má priniesť mimoriadne zdanenie bánk a supermarketov. Programové priority PiS, akými sú zníženie veku odchodu do dôchodku alebo vyššie detské prídavky, budú mať podľa strany rozpočtové dopady na úrovni 39 mld. PLN, alebo 2,3 % HDP ročne.

(1 EUR = 4,227 PLN)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies