Poľsko chce do roku 2016 zvýšiť výdavky na armádu na dve percentá HDP

NETKY.SK • 27 August 2014, 11:54 • 2 min
Poľsko chce do roku 2016 zvýšiť výdavky na armádu na dve percentá HDP

VARŠAVA - Poľský premiér Donald Tusk dnes pred poslancami parlamentu uviedol, že jeho vláda plánuje v roku 2016 zvýšiť výdavky na zbrojenie na dve percentá hrubého domáceho produktu (HDP).

slovakia

left justify in out

Poľský prezident Bronislaw Komorowski takéto zvýšenie rozpočtu ministerstva obrany navrhoval už dávnejšie. V súčasnosti predstavuje poľský armádny rozpočet 1,95 percenta HDP, čím sa radí medzi najvyššie v Európe. Na rovnakej úrovni zostanú poľské výdavky na zbrojenie aj v roku 2015. 
      

Severoatlantická aliancia pravidelne zdôrazňuje, že bez dostatočných výdavkov na obranu nebude schopná plniť svoje obrannú a bezpečnostnú úlohu. Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen ešte v júni poďakoval krajinám ako Litva, Poľsko a Rumunsko, ktoré sa zaviazali výdavky na obranu postupne zvyšovať smerom k stanovenej dvojpercentnej hranici, a dal ich za príklad ostatným členským štátom aliancie.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies