Poľsko chce Britániu v EÚ, podporuje viaceré Cameronove návrhy na reformu

NETKY.SK • 5 Február 2016, 12:39 • 2 min
Poľsko chce Britániu v EÚ, podporuje viaceré Cameronove návrhy na reformu

VARŠAVA - Poľská premiérka Beata Szydlová dnes zopakovala, že Poľsko si želá zotrvanie Británie v EÚ, a uviedla, že jej vláda podporuje niektoré z britských požiadaviek na reformu EÚ.

slovakia

left justify in out

"Plne podporujeme návrhy premiéra (Británie Davida Camerona) zamerané na zlepšenie konkurencieschopnosti, zníženie byrokracie a posilnenie významu národných parlamentov," uvádza sa v spoločnom vyhlásení vydanom dnes vo Varšave. Szydlová tiež deklarovala, že považuje za potrebné prerokovať s Cameronom otázku vyplácania sociálnych dávok pre poľských občanov žijúcich v Británii.


Britský premiér vyhlásil, že Británia vníma Poľsko ako strategického partnera. Uviedol, že spoločnými záujmami oboch krajín sú bezpečnosť, obrana, problematika NATO, a to najmä v kontexte hrozieb zo strany Ruska. Pripomenul aj spoločné ekonomické záujmy zamerané na dosiahnutie rozvoja ekonomiky a hospodárskeho rastu.


"Chceme si byť istí, že Európa má náležitý systém bezpečnosti. Chceme si byť istí, že Európa je tou Európu, ktorá rešpektuje národné štáty a rolu, akú zastávajú. Preto chceme, aby Británia a Poľsko v Európe spolupracovali," zdôraznil Cameron podľa agentúry PAP.


Do summitu EÚ, ktorý sa uskutoční 18. a 19. februára a bude venovaný aj britským návrhom reforiem únie, chce Cameron získať podporu Poľska i ďalších krajín EÚ. Práve rokovania vo Varšave boli analytikmi označované za najnáročnejšie, keďže v Británii žije vyše milión Poliakov a zmena pravidiel pre vyplácanie britských sociálnych dávok by sa ich citeľne dotkla.
Podľa PAP by sa Cameron mal dnes vo Varšave stretnúť aj s predsedom vládnej strany Právo a spravodlivosť Jaroslawom Kaczyňským.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies