Poľsko by mohlo strojnásobiť export plynu na Ukrajinu

NETKY.SK • 19 Október 2015, 15:55 • 2 min
Poľsko by mohlo strojnásobiť export plynu na Ukrajinu

VARŠAVA - Poľsko by mohlo viac ako strojnásobiť svoj export zemného plynu na Ukrajinu prostredníctvom pripravovaného 112 kilometrov dlhého plynovodu.

slovakia

left justify in out

Podľa očakávaní by mal nový plynovod začať svoju prevádzku v roku 2020, uviedli v pondelok predstavitelia poľskej firmy Gaz-System a ukrajinskej spoločnosti Ukrtransgas. Energetické spoločnosti ďalej informovali, že ukončili štúdiu realizovateľnosti projektu, ktorého cieľom je pomôcť Kyjevu diverzifikovať dovozy plynu a spojiť regionálne rozvodné plynové siete. Obe krajiny sú značne závislé na dovoze plynu z Ruska.


Poľská energetická spoločnosť Gaz-System uviedla, že jej export plynu na Ukrajinu by sa mohol zvýšiť na 5 až 8 mld. kubických metrov, pričom teraz vyváža 1,5 mld. metrov kubických. Spojenie poľských a ukrajinských rozvodných plynových sieti je súčasťou väčšieho projektu, ktorý má spojiť poľský terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG) na pobreží Baltického mora s krajinami strednej a východnej Európy, tzv. Severo-južný plynový koridor, dodal Gaz-System.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies