Poľsko bude mať oficiálny register sexuálnych delikventov: Prístup k nemu získa každý

NETKY.SK • 2 Október 2017, 12:41 • 2 min
Poľsko bude mať oficiálny register sexuálnych delikventov: Prístup k nemu získa každý

Včera vstúpil v Poľsku do platnosti zákon, ktorý umožňuje uverejniť na internete zoznam usvedčených pedofilov a sexuálnych násilníkov.

slovakia

left justify in out

Prístup do tohto systému budú mať zozačiatku len súdy a príslušné úrady, neskôr sa do neho dostanú aj bežní občania. Niektorí budú mať dokonca povinnosť ho kontrolovať.

 

Register sa delí na dve časti – verejnú a neverejnú. Verejná časť je zatiaľ prázdna pre prípad, že by sa niekto proti novému zákonu odvolal, v neverejnej časti nájdeme zoznam ľudí odsúdených za sexuálne motivované trestné činy vrátane detskej pornografie. Zatiaľ je ich tam asi 800.

 

Pokiaľ sa proti zákonu nikto v zákonnej lehote neodvolá, do verejnej časti začnú postupne pribúdať konkrétne mená sexuálnych delikventov. Následne všetky inštitúcie a organizácie, ktoré akýmkoľvek spôsobom združujú deti a mládež, napríklad školy, tábory či rôzne záujmové krúžky, budú mať pri prijímaní nového človeka povinnosť skontrolovať, či sa daná osoba v zozname nenachádza.

 

Zoznamy budú obsahovať osobné údaje odsúdených vrátane miesta ich bydliska a fotografie. Každú zmenu budú musieť povinne nahlasovať.

 

Cieľom vzniku registra je prevencia. Ako uviedol poľský minister spravodlivosti, niektoré prípady sexuálnych zločinov sú natoľko závažné, že je potrebné postaviť ochranu pred nimi  nad záujmy odsúdených deviantov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona