Poľsko aj Británia považujú vylúčenie Ruska zo systému SWIFT za poslednú možnosť

NETKY.SK • 7 Marec 2015, 17:18 • 2 min
Poľsko aj Británia považujú vylúčenie Ruska zo systému SWIFT za poslednú možnosť

VARŠAVA - Poľsko aj Británia považujú vylúčenie Ruska z medzinárodného systému bankových transakcií SWIFT za poslednú možnosť a len v prípade eskalácie krízy na Ukrajine.

slovakia

left justify in out

Uviedli to v piatok (6.3.) večer na spoločnej tlačovej konferencii poľský a britský minister zahraničných vecí po skončení rokovaní vo Varšave. Informovala o tom agentúra AFP.

 

Poľský šéf rezortu diplomacie Grzegorz Schetyna označil vylúčenie zo systému SWIFT za "jadrovú zbraň" sankcií, a teda za krajnú a poslednú možnosť, ako zasiahnuť proti Moskve za jej prístup ku kríze na Ukrajine.

 

Rusko vo februári varovalo Západ, že môže čakať tvrdú reakciu, ak mu zablokuje prístup k systému SWIFT, ktorý slúži bankám na výmenu informácií o platbách.

 

Pod skratkou SWIFT sa skrýva Spoločnosť pre celosvetovú medzibankovú finančnú telekomunikáciu (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication). Prevádzkuje celosvetovú sieť, pomocou ktorej dochádza k elektronickej výmene správ o finančných transakciách medzi bankami a ďalšími finančnými inštitúciami. SWIFT teda predstavuje hlavné spojenie Ruska s medzinárodným bankovým systémom.

 

"Aby bolo jasné, je to extrémne sankčné opatrenie. Malo by veľký vplyv na ruskú ekonomiku," dodal britský minister zahraničných vecí Philip Hammond. Pripomenul, že o tejto možnosti sa diskutuje najmä v USA.

 

Západ v minulosti využil tento prostriedok a zablokoval Iránu prístup k systému SWIFT za porušenie rezolúcie OSN, ktorá sa týkala jadrového programu islamského štátu. Uštedril tým tvrdú ranu iránskej ekonomike a Teherán nakoniec začal rokovať so Západom o svojom spornom jadrovom programe.

Európska únia a USA vlani uvalili sankcie na Rusko za anexiu Krymu a podporu ukrajinských separatistov. Vo februári sa podarilo dosiahnuť v Minsku dohodu medzi Ukrajinou a separatistami o prímerí, ktorú podľa pozorovateľov z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) obe strany "celkovo dodržiavajú a vojenské akcie sú na ústupe". Porušovanie prímeria sa týka hlavne streľby z ručných zbraní.

 

Obe strany (Kyjev a separatisti) tvrdia, že stiahli ťažké zbrane. No pozorovatelia sa sťažujú, že nemajú dostatočný prístup na miesta, kde ich majú uskladnené, takže si nemôžu overiť, či ich skutočne stiahli.

 

Hammond v piatok vyzval Západ, aby pripravil "celú škálu potenciálnych sankcií", aby bol schopný maximálne pohotovo, pružne a rýchlo zareagovať na prípadnú eskaláciu napätia na východe Ukrajiny.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona