Poľsko a Ukrajina uzavreli strategické partnerstvo

NETKY.SK • 20 Január 2015, 17:28 • 2 min
Poľsko a Ukrajina uzavreli strategické partnerstvo

VARŠAVA/KYJEV - Poľsko a Ukrajina uzavreli počas pondelkovej návštevy premiérky Ewy Kopaczovej v Kyjeve strategické partnerstvo. Súčasťou dohody sú garancie úveru vo výške 100 miliónov eur, dohoda o dodávkach zemného plynu a ponuka vývozu poľského čierneho uhlia na Ukrajina.

slovakia

left justify in out

Predsedníčka poľskej vlády o tom informovala pri bilancovaní cesty do metropoly Ukrajiny, kde sa stretla s najvyššími ústavnými, vrátane prezidenta Petra Porošenka a premiéra Arsenija Jaceňuka.
     

Kopaczová zavítala na Ukrajinu ako prvá poľská premiérka od roku 2011, keď jej predchodca Donald Tusk rokoval v Kyjeve s vtedajším prezidentom Viktorom Janukovyčom a premiérom Mykolom Azarovom o stave príprav na európsky futbalový šampionát v roku 2012, ktorý usporiadali spoločne obe krajiny. 
     

Podľa jej slov dôjde k zriadeniu funkcie vládneho splnomocnenca pre koordináciu podpory Ukrajine. Poľské diplomatické zdroje v tejto súvislosti informovali, že finančná pomoc Varšavy bude závisieť od pokroku reforiem na Ukrajine.
     

Podľa úvah denníka Rzeczpospolita by avizovaná pôžička mala primať Kyjev aj k prijatiu ponuky Varšavy na vývoz čierneho uhlia, ktoré môže Ukrajina lacnejšie kúpiť v Rusku.
     

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk hovoril o nutnosti modernizácie ukrajinských elektrární tak, aby sa v nich mohlo využívať aj poľské uhlie. Momentálne sú totiž nastavené na spaľovanie uhlia ťaženého v Donbase.
     

Poľsko a Ukrajina uzavreli aj dohodu, ktorá by mala uľahčiť výmenu pedagógov i študentov oboch krajín, ako aj memorandum o spolupráci pri rozvoji železničného priemyslu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona