Poľsko a Nemecko chcú obnoviť rokovania na úrovni Weimarského trojuholníka

NETKY.SK • 16 Marec 2018, 19:33 • 2 min
Poľsko a Nemecko chcú obnoviť rokovania na úrovni Weimarského trojuholníka

VARŠAVA - Poľsko a Nemecko chcú oživiť pravidelné rokovania s Francúzskom o otázkach európskej budúcnosti. Ministri zahraničných vecí oboch krajín, Jacek Czaputowicz a Heiko Maas, sa v piatok vo Varšave vyslovili za obnovenie rozhovorov na úrovni tzv. Weimarského trojuholníka po 18-mesačnej prestávke.

slovakia

left justify in out

Maas aj v poľskej metropole zdôraznil, že napriek jestvujúcim odlišným postojom sa bude usilovať o úzke partnerstvo s druhou najväčšou susednou krajinou Nemecka; dodal, že sú nenahraditeľnými susedmi, priateľmi aj pri jestvujúcich rôznorodých názoroch.

Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

 

"Nemecko je našim strategickým spojencom. Poľsko je pripravené spoločne s Nemeckom riešiť problémy EÚ. Cieľom oboch krajín je silná, jednotná Európska únia, ktorá sa nebude deliť na viacrýchlostnú," zdôraznil podľa poľských internetových médií na spoločnej tlačovej konferencii šéf tamojšej diplomacie Jacek Czaputowicz.

 

Podľa jeho slov je Poľsko pripravené prevziať zodpovednosť za reformy, ktoré sú potrebné v Únii. Obaja ministri hovorili aj o vzťahoch Bruselu s Moskvou a zhodli sa na tom, že by bolo vhodné sformulovať v tejto otázke spoločné stanovisko.

 

Weimarský trojuholník vznikol po zániku niekdajšej Varšavskej zmluvy a bývalého Sovietskeho zväzu v roku 1991 s cieľom priblížiť Poľsko k Európskej únii a Severoatlantickej aliancii. Pri 25. výročí vzniku tohto formátu sa v roku 2016 uskutočnilo doteraz ostatné rokovania ministrov zahraničných vecí Francúzska, Nemecka a Poľska. Následné plánované stretnutie hláv štátov a premiérov trojice týchto krajín sa už nekonalo.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona