Poľskí vyšetrovatelia rozhodli o exhumácii tiel obetí katastrofy pri Smolensku

NETKY.SK • 13 September 2016, 11:34 • 2 min
Poľskí vyšetrovatelia rozhodli o exhumácii tiel obetí katastrofy pri Smolensku

VARšAVA - Osobitný tím vyšetrovateľov poľskej prokuratúry rozhodol o exhumácii telesných pozostatkov obetí havárie poľského lietadla, pri ktorej v roku 2010 spolu s politickou a vojenskou elitou zahynul aj vtedajší prezident Lech Kaczyňski. Informovala o tom dnes poľská rozhlasová stanica RMF FM.

slovakia

left justify in out

Podľa tohto zdroja exhumované nebudú len tie pozostatky tiel, ktoré už tejto procedúre boli v minulosti v rámci vyšetrovania podrobené.

 

Hovorkyňa poľskej prokuratúry Ewa Bialiková informovala, že poľskí vyšetrovatelia nadviazali kontakty so známymi vedeckovýskumnými centrami v Európe, aby urobili dodatočné analýzy a expertízy. Bližšie podrobnosti neuviedla.

 

Rozhlasová stanica RMF FM uviedla, že prokuratúra nezverejnila harmonogram krokov súvisiacich s exhumáciami. Podľa neoficiálnych informácií o nich boli informované už najmenej štyri pozostalé rodiny. Týždenník Polityka na svojej webovej stránke citoval Bialikovú, podľa ktorej "v súlade s hygienickými predpismi možno exhumácie vykonávať medzi 16. októbrom a 15. aprílom, aj keď v niektorých prípadoch i mimo tohto stanoveného času".

 

Správy o možnej exhumácii tiel obetí leteckej havárie pri ruskom Smolensku sa objavili aj počas leta. Poľský denník Gazeta Wyborcza vtedy v tejto veci kontaktoval niekoľko rodín smolenských obetí.

 

Väčšina z nich odmietla komentovať zámer prokuratúry. Kritizovala ho však vdova po poľskom ministrovi obrany Jerzym Szmajdziňskom.

 

"Bude to peklo, ak k tomu dôjde," vyhlásila Malgorzata Szmajdziňská. Pawel Deresz, vdovec po Jolante Szymanekovej-Dereszovej, uviedol, že "ak vláda verí verzii o atentáte a výbušninám v prezidentskom salóniku, potom stačí exhumácia prezidenta Lecha Kaczyňského. Chcem, aby moju ženu nechali na pokoji".

 

Lietadlo Tu-154 havarovalo 10. apríla 2010 pri pokuse o pristátie na letisku Severnyj pri Smolensku, odkiaľ mala vládna delegácia pokračovať na spomienkové podujatie. Na palube sa nachádzalo 96 ľudí - 88 cestujúcich a osem členov posádky. Haváriu nikto neprežil.

 

Vyšetrovanie, vedené predošlou liberálnou vládou, dospelo l záveru, že haváriu spôsobila chyba pilotov lietadla. V súčasnosti vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS), na čele ktorej je Kaczyňského dvojča Jaroslaw, však tvrdí, že pád lietadla mohol spôsobiť výbuch na palube.

 

PiS okrem toho síce Moskvu z havárie priamo neobviňuje, ale tvrdí, že katastrofa Kremľu poslúžila. PiS tiež Rusko kritizuje za prieťahy vo vyšetrovaní a zadržiavanie dôkazov, napríklad vraku lietadla či palubných zapisovačov. Rusko však tvrdí, že tento dôkazový materiál vydať nemôže, kým ruskí kriminalisti pokračujú vo svojom vyšetrovaní tohto prípadu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies