Poľskí učitelia protestujú proti vládnemu návrhu na zánik stredných škôl

NETKY.SK • 10 Október 2016, 16:30 • 2 min
Poľskí učitelia protestujú proti vládnemu návrhu na zánik stredných škôl

VARŠAVA - Poľskí učitelia zvolali na dnešné popoludnie protest proti vládnym plánom na reorganizáciu systému verejného vzdelávania. Informuje o tom agentúra AP s tým, že učitelia sa tak pridali k tlaku na vládnu konzervatívnu stranu, čoraz viac kritizovanú doma i v zahraničí.

slovakia

left justify in out

Odborový zväz poľských učiteľov vyzval kolegov a rodičov žiakov v 17 mestách v celej krajine, aby dnes popoludní dali najavo svoj odpor voči vládnemu návrhu na zánik stredných škôl.


V súlade s týmto návrhom by zostali žiaci o dva roky dlhšie na základných školách a následne by pokračovali vo štvorročnom štúdiu na vyššej strednej škole alebo by päť rokov navštevovali odbornú školu. Eliminoval by sa tak súčasný systém trojročných stredných škôl, ktoré žiaci navštevujú po absolvovaní šesťročného základoškolského štúdia.


Odbory namietajú, že takéto kroky by vniesli chaos do poľského vzdelávacieho systému a počtom žiakov preťažili kapacitu tried. Učitelia sa tiež boja straty pracovných miest, i keď ministerstvo školstva tvrdí, že sa tak nestane.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona