Poľskí turisti zablúdili na Babej Hore a dostali sa až na Slovensko

NETKY.SK • 8 December 2013, 10:52 • 2 min
Poľskí turisti zablúdili na Babej Hore a dostali sa až na Slovensko

POPRAD - Horská záchranná služba upozorňuje turistov, že na horách je veľké množstvo nového snehu, ktorý značne sťažuje pohyb a orientáciu v horskom teréne.

slovakia

left justify in out

Šiesti poľskí turisti sa vybrali na túru na Babiu horu v Stredných Beskydách z poľskej strany a pri zostupe sa vo víchrici stratili a ocitli sa na slovenskej strane hory. Zachraňovať ich museli horskí záchranári.

Ako informuje stránka Horskej záchrannej služby, turisti vo víchrici stratili orientáciu a začali schádzať na slovenskú stranu, odkiaľ sa dovolali na tiesňovú linku 112. Podľa mobilného telefónu boli lokalizovaní vysielačom nad obcou Rabča-Rabčice. Okamžite na predpokladané miesto vyrazili dvaja dobrovoľní zmluvní záchranári OS HZS Západné Tatry z Oravskej Polhory. Tí ich navigovali pomocou mobilného telefónu pri zostupe a udržiavali s nimi spojenie.

Stránka ďalej uvádza, že súčasne zo Zuberca vyrazila pátracia skupina v počte päť profesionálnych a sedem dobrovoľných záchranárov HZS. Horskí záchranári sa napriek hlbokému snehu najskôr terénnymi autami a následne snežným skútrom priblížili k hľadanej skupine. Tí zareagovali na svetelné signály a zišli na lesnú cestu. Následne boli terénnymi vozidlami transportovaní na Slanú Vodu, kde ich prevzali poľskí záchranári. Hľadaní turisti boli podľa záchranárov značne vyčerpaní a mierne podchladení, ale bez zranení.

Horská záchranná služba v tejto súvislosti upozorňuje turistov, že na horách je veľké množstvo nového snehu, ktorý značne sťažuje pohyb a orientáciu v horskom teréne. Turistické chodníky sú hlavne nad hornou hranicou lesa ťažko rozpoznateľné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies