Poľskí poslanci zmiernili zákon o tvrdeniach týkajúcich sa holokaustu

NETKY.SK • 27 Jún 2018, 13:20 • 2 min
Poľskí poslanci zmiernili zákon o tvrdeniach týkajúcich sa holokaustu

VARŠAVA - Poslanci dolnej komory poľského parlamentu odsúhlasili v stredu zmeny v kontroverznom zákone o hanobení dobrého mena krajiny v kontexte spájania Poľska s holokaustom. Oproti pôvodnej verzii z novely vypadli trestné postihy za obviňovanie Poliakov zo zločinov spáchaných nacistami. Informujú o tom agentúry AP a PAP.

slovakia

left justify in out

Predseda parlamentu Marek Kuchcinski uviedol, že pozmeňujúci návrh prijali v pomere 388:25, pričom piati poslanci na hlasovaní prítomní neboli. Horná komora parlamentu sa návrhom bude zaoberať v stredu popoludní.

 

Pôvodná verzia, ktorú prijali začiatkom tohto roka, zavádzala pokuty a väzenské tresty do výšky troch rokov za nepravdivé obviňovanie poľského národa zo zločinov holokaustu, ktorých sa dopustilo nacistické Nemecko.

Pozmenený návrh zákona v parlamente predstavil premiér Mateusz Morawiecki, na čo nasledovala emotívna poslanecká rozprava. Poľská nacionalistická vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS) uviedla, že zákonom sa pokúša brániť historickú pravdu o Poľsku, ktoré bolo obeťou druhej svetovej vojny, píše AP. Legislatíva však vyvolala závažnú diplomatickú roztržku Varšavy s Izraelom a Spojenými štátmi.

 

Izrael namietal, že ide o pokus prikrášliť históriu Poľska v súvislosti s násilím voči Židom počas druhej svetovej vojny. USA varovali, že legislatíva ohrozuje akademickú slobodu a poškodí "strategickú pozíciu" Poľska ako amerického spojenca v Európe.

 

Poľská vláda obhajovala potrebu prijatia zákona napríklad tým, že zahraničné médiá občas označujú Auschwitz a ďalšie koncentračné tábory, ktoré na území Poľska postavili nemeckí nacisti, za "poľské" tábory smrti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies