Poľskí poslanci schválili upravenú verziu sporného zákona o ústavnom súde

NETKY.SK • 22 Júl 2016, 18:18 • 2 min
Poľskí poslanci schválili upravenú verziu sporného zákona o ústavnom súde

VARŠAVA - Poľský parlament dnes schválil upravenú verziu návrhu zákona o ústavnom súde. Podľa vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) boli do legislatívy zakomponované aj pripomienky európskych právnych expertov, čo však opozícia aj samotný ústavný súd spochybňujú, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

PiS po svojom vlaňajšom víťazstve v parlamentných voľbách zaviedla nové pravidlá fungovania ústavného súdu, ktoré prakticky paralyzovali činnosť tejto ustanovizne. Súd zároveň stratiť právomoc kontrolovať vládnu moc a blokovať vládou predložené zákony.

 

Tieto a ďalšie zmeny vyvolali kritiku zo strany poľskej opozície a veľké znepokojenie partnerov Varšavy v EÚ, ktorí sa obávali ohrozenia princípov právneho štátu v Poľsku. Poslanci Sejmu, dolnej komory parlamentu, pri dnešnom hlasovaní odsúhlasili takmer všetky zmeny v znení zákona, ktoré odporúčal senátny výbor pre justíciu, informovala tlačová agentúra PAP.

 

Podľa tvrdení vládnej strany PiS boli do upravenej verzie zakomponované aj pripomienky právnych expertov z takzvanej Benátskej komisie. PiS preto očakáva, že sa tým definitívne ukončia spory okolo fungovania poľského ústavného súdu.

 

Poľská opozícia však trvá na tom, že niektoré ustanovenia návrhu zákona sú protiústavné. Odmieta tiež tvrdenia PiS o zakomponovaní odporúčaní Benátskej komisie. Schválenú predlohu podrobil kritike aj predseda ústavného súdu Andrzej Rzeplinski. Vyzval pritom prezidenta Andrzeja Dudu, aby zákon nepodpísal, alebo aby ho najskôr nechal posúdiť ústavným súdom. Podľa Rzeplinského je aj upravená verzia nezlučiteľná s odporúčaniami Benátskej komisie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies