Poľskí poslanci debatujú o dvoch verziách zmien v zákone o interrupciách

NETKY.SK • 10 Január 2018, 17:49 • 2 min
Poľskí poslanci debatujú o dvoch verziách zmien v zákone o interrupciách

VARŠAVA - Poľskí poslanci debatujú v stredu o dvoch pozmeňovacích návrhoch k tamojšiemu striktnému zákonu o interrupciách.

slovakia

left justify in out

Jeden z nich aktuálne platnú normu liberalizuje a druhý ju, naopak, ešte sprísňuje, informovala agentúra AP. Pozmeňovacie návrhy, o ktorých je debata na programe v stredu, navrhli občianske hnutia presadzujúce zmenu súčasne platného zákona, ktorý až na mimoriadne prípady - a aj to iba do 12 týždňa tehotenstva - interrupcie zakazuje.

 

Prvá z navrhovaných zmien má podporu politickej opozície. Žiada v Poľsku plošne povoliť interrupcie do 12 týždňa tehotenstva a zjednodušiť prístup k antikoncepcii. Druhý návrh žiada zakázať interrupcie aj v prípade chorého plodu, ide o návrh podporovaný vládnucou stranou Právo a spravodlivosť (PiS) a prezidentom Andrzejom Dudom.

 

Zákonodarcovia môžu návrhy buď zamietnuť, alebo ich posunúť do parlamentných výborov na doladenie. Konzervatívna strana PiS podporovaná katolíckou cirkvou sa snaží v Poľsku presadiť zákaz interrupcií aj v prípade, že sa na plode v tele matky zistí telesné postihnutie alebo choroba nezlučiteľná so životom. Cieľom PiS a cirkvi je dosiahnuť, aby aj takéto deti boli pokrstené a pochované.

 

Podľa hovorkyne PiS Beaty Mazurekovej by sa väčšina poslancov mala vyjadriť proti liberalizácii zákona. Ako doplnila AP, PiS má v parlamente väčšinu, čím si blokovanie neželaných zákonov zaisťuje. V súčasnosti platný zákon v Poľsku zakazuje ukončenie tehotenstva, no pripúšťa tri výnimky: ak je plod poškodený, ak tehotenstvo ohrozuje zdravie a život matky alebo ak je tehotenstvo následkom zločinu: znásilnenia alebo incestu. 

 

Vzhľadom na tento prísny zákon lekári v Poľsku často odmietajú vykonať interrupciu aj v prípadoch, keď tehotná žena spĺňa podmienky pre udelenie výnimky. Predchádzajúce pokusy poľskej vlády o úplné zakázanie interrupcií zastavili v roku 2016 celonárodné protesty žien.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies