Poľskí opoziční poslanci ukončili blokádu parlamentu

NETKY.SK • 12 Január 2017, 14:07 • 2 min
Poľskí opoziční poslanci ukončili blokádu parlamentu

VARŠAVA- Poľskí poslanci z opozičnej strany Občianska platforma (PO) ukončili dnes s blokádou Sejmu (dolnej komory parlamentu), pre ktorú im vláda pohrozila dokonca väzením. Oznámil to predseda PO Grzegorz Schetyna.

slovakia

left justify in out

"Pozastavili sme náš protest a podali sme návrh na odvolanie predsedu Sejmu Mareka Kuchciňského," povedal Schetyna. Ďalšia opozičná strana Moderna (Nowoczesna) svoj protest pozastavila už v stredu.

Poslanci zo strán PO a Moderna blokovali tribúnu parlamentu a tým i jeho prácu už od 16. decembra, pričom budovu Sejmu okupovali aj počas nedávnych vianočných sviatkov. Ich protest a blokádu vyvolal kontroverzný návrh vlády, ktorá chcela obmedziť prístup novinárov do Sejmu, práve vďaka demonštráciám poslancov aj verejnosti však od neho nakoniec upustila. Blokáda tak bola podľa Schetynu úspešná.

Napätie medzi vládou a opozíciou však napriek tomu pretrváva, pričom v decembri sa ešte viac vyhrotilo po tom, ako predseda Sejmu Kuchciňski, presunul práve kvôli blokáde rokovanie o viacerých zákonoch vrátane návrhu o štátnom rozpočte na rok 2017 do inej sály, kde ho poslanci bez prítomnosti svojich opozičných kolegov schválili.

Opozícia tvrdí, že rozpočet bol prijatý v rozpore so zákonom a žiada opakované hlasovanie. S tým však nesúhlasí vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS), podľa ktorej bolo hlasovanie právne v poriadku.

Sejm sa zišiel dnes napoludnie, krátko po zastavení opozičnej blokády. Jeho predseda Kuchciňski však následne ohlásil dočasné pozastavenie schôdzí a oznámil, že ďalšie zasadanie Sejmu sa bude konať až 25. januára o 9.00 h SEČ.





 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies