Poľskí ministri pricestovali do Británie na rozhovory o bezpečí Poliakov

NETKY.SK • 6 September 2016, 09:08 • 2 min
Poľskí ministri pricestovali do Británie na rozhovory o bezpečí Poliakov

VARŠAVA - Poľskí ministri zahraničných vecí a vnútra pricestovali dnes do Británie na rozhovory o bezpečí státisícov Poliakov žijúcich v ostrovnej krajine. Pre návštevu sa predstavitelia rozhodli po dvoch útokoch, ktoré vyústili do smrti jedného Poliaka a zranení ďalších troch. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Minister zahraničných vecí Witold Waszczykowski vyjadril presvedčenie, že Poliakom je v Británii poskytovaná menšia ochrana než iným štátnym príslušníkom.

 

Waszczykowski odletel do Londýna na rozhovory s tamojšími predstaviteľmi spolu s ministrom vnútra Mariuszom Blaszczakom. Obaja plánujú navštíviť aj anglické mesto Harlow v grófstve Essex, približne 50 kilometrov severne od Londýna, kde predminulý týždeň tínedžeri zbili na smrť 40-ročného Poliaka a ďalšiemu spôsobili zranenia.

Ďalších dvoch Poliakov zbili v Harlowe minulú nedeľu, len niekoľko hodín po pochode na pamiatku zabitého Arkadiusza Jóžwika, napísal portál britskej stanice BBC.

 

Polícia v grófstve Essex oznámila, že vraždu a následný útok v Harlowe vyšetrujú ako možné zločiny z nenávisti, ale preverujú takisto ďalšie prípadné motívy. Pre podozrenie z vraždy zatkli úrady po prvom útoku šesť tínedžerov.

Jóžwik žil v Harlowe od roku 2012 a pracoval v podniku na spracovanie mäsa.

 

Minister Waszczykowski povedal: "Po útokoch chceme zistiť, či si britské služby robia svoju prácu a či sú Poliaci správne chránení."

 

Od júnového referenda o vystúpení Británie z EÚ došlo v tejto krajine k nárastu nepriateľských prejavov a činov voči Poliakom.

 

Poľské veľvyslanectvo v Londýne informovalo, že jeho konzuli zasahovali v 15 nedávnych prípadoch xenofóbie vrátane "podpaľačstva, fyzického útoku, nenávistného nápisu a zastrašovania".

 

Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson sa stretol s Waszczykowským minulú sobotu vo Varšave a ubezpečil ho, že v Británii nie je miesto pre xenofóbiu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona