Poľskí horolezci uviazli pod Veľkou Vidlovou vežou, zachraňoval ich vrtuľník

NETKY.SK • 22 Júl 2016, 08:59 • 2 min
Poľskí horolezci uviazli pod Veľkou Vidlovou vežou, zachraňoval ich vrtuľník

VYSOKÉ TATRY – Poľský horolezec požiadal záchranárov Horskej záchrannej služby (HZS) o pomoc vo štvrtok (21.7.) v popoludňajších hodinách. Pri horolezeckej túre sa spolu so svojou kolegyňou dostali do neschodného terénu. Záchranári HZS požiadali o súčinnosť posádku Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby spoločnosti Air-Transport Europe z Popradu. TASR o tom dnes informovalo Operačné stredisko HZS.

slovakia

left justify in out

„K posádke leteckých záchranárov na heliporte v Starom Smokovci pristúpili dvaja členovia HZS. Na mieste, kde sa nachádzali uviaznutí turisti, nebolo možné bezpečne vysadiť záchranárov, preto ich vyložili na hrebeni nad uviaznutou dvojicou,“ uviedli horskí záchranári. Vrtuľník medzičasom priviezol ďalších dvoch záchranárov HZS s potrebnou technikou. Po približne 200-metrovou spuste sa dostali k Poliakom a postupne ich vytiahli na hrebeň.

 

„Jeden záchranár bol spolu s horolezkyňou prevezený na Skalnaté pleso. Zhoršené poveternostné podmienky a tma zabránili druhému leteckému transportu. Na hrebeni ostali traja záchranári a horolezec, ktorí začali za využitia lanovej techniky vystupovať na Lomnický štít. Následne bola núdzovo spustená visutá lanová dráha z Lomnického štítu a Skalnatého plesa, ktorou sa všetci prepravili na zjazdovku Štart,“ informovala HZS. Odtiaľ pokračovali terénnym vozidlom do Starého Smokovca. Záchranná akcia bola ukončená dnes v skorých ranných hodinách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona