Poľskí colníci našli túto neobyčajnú zásielku, hrozí za ňu aj väzenie

NETKY.SK • 30 Október 2020, 19:36 • 2 min
Poľskí colníci našli túto neobyčajnú zásielku, hrozí za ňu aj väzenie

Poliaci totiž majú zákon, ktorý umožňuje potrestať všetkých, ktorí neodovzdali historické dokumenty Ústavu národnej pamäti (IPN).

slovakia

left justify in out

VARŠAVA - Letisku vo varšavskej časti Okęcie bolo svedkom zaujímavej udalosti. Colníkom sa totiž v súlade so zákonom zakazujúcim opustenie historických dokumentov, dokonca aj ich ukrývanie doma, podarilo zadržať dokumenty z obdobia socializmu.

 

 

Ide o vzácne historické dokumenty a záznamy poľských vtedajších bezpečnostných orgánov. Dokumenty sú z rokov 1967 a 1968. Odviesť ich chceli do USA. Úrady nekonkretizovali, kto dokumenty odvážal, ani kto si ich za veľkou mlákou objednal.

 

Išlo o popis situácie, ale aj zdokumentované názory členov komunistickej Poľskej zjednotenej robotníckej strany. Dokumenty obsahovali aj informácie o vtedajších náladách uprostred umelcov či študentov. Správu potvrdil aj zástupca generálneho prokurátora Andrzej Pozorski.

 

 

Pozorski upresnil, že dokumenty vrátane viac ako stovky nahrávok vyrobilo ministerstvo vnútra a regionálne orgány milícií.

 

Dokumenty sú už teraz v rukách pracovníkov IPN, ktorí ich budú analyzovať. Vyšetrovatelia si už posvietili aj na odosielateľa, ktorého dom už dôkladne prehľadali. Hrozí mu trest odňatia slobody až na osem rokov. V poľskej spoločnosti sú v súčasnosti nálady prevažne nastavené proti vtedajšiemu režimu.

 

No medzi Poliakmi sú aj ľudia, ktorí sa snažia nepozerať sa na históriu čierno-bielo, ale vidia, že za obdobia socializmu sa pre Poľsko urobilo aj veľa dobrých vecí. Poľskú spoločnosť však teraz najviac, okrem koronavírusu, zamestnáva aktuálna séria protestov proti rozhodnutiu Ústavného súdu vo veci interrupcií.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies