Poľskí aktivisti a včelári protestujú proti ohrozeniu včelstiev neonikotinoidmi

NETKY.SK • 8 August 2018, 16:46 • 2 min
Poľskí aktivisti a včelári protestujú proti ohrozeniu včelstiev neonikotinoidmi

VARŠAVA - Ochrancovia životného prostredia v Poľsku a miestni včelári sa zišli v stredu vo Varšave na proteste proti rozhodnutiu poľskej vlády povoliť v krajine používanie skupiny pesticídov, ktoré EÚ označila za vážne riziko pre včely.

slovakia

left justify in out

Poľské ministerstvo poľnohospodárstva však informovalo, že jeho súhlas s používaním neonikotinoidov na poliach osiatych repkou olejnou je dočasný a je reakciou na horúce počasie, ktoré prospieva "škodlivým organizmom" ničiacim následne plodiny.

 

Predstaviteľka poľskej pobočky organizácie Greenpeace Katarzyna Jagiellová podľa agentúry PAP upozornila, že ministerstvo sa pri vydávaní svojho dočasného rozhodnutia dopustilo niekoľkých formálnych chýb. Greenpeace preto ministra Jana Ardanowského žiada o pozastavenie platnosti rozhodnutia. Okrem toho Greenpeace zvažuje vo veci aj "iné právne kroky", ktorá Jagiellová nešpecifikovala.

 

Zástupcovia včelárskych organizácií počas protestu zdôraznili, že "bez včiel nebudeme mať ovocie ani zeleninu. Budeme odsúdení napríklad na zemiaky alebo kukuricu". Upozornili tiež, že hodnota medu vyprodukovaného včelami v Poľsku a hodnota prirodzene opeľovaných plodov ovocia a zeleniny dosahuje ročne približne štyri miliardy zlotých (940 miliónov eur).

 

Včelári a ekológovia počas protestu odovzdali námestníkovi ministra poľnohospodárstva Rafalovi Romanowskému petíciu na ochranu včiel, ktorú podpísalo 72.000 ľudí.

 

Členské štáty Európskej únie sa koncom apríla tohto roku dohodli na úplnom zákaze používania troch látok, ktoré sú obsiahnuté v pesticídoch. K opatreniu došlo na základe vedeckej štúdie, ktorá dokázala, že tieto látky sú škodlivé pre včely. Toto nariadenie má vstúpiť do platnosti koncom roka.

 

Európska komisia odporučila tento zákaz po tom, ako Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) dospel k záveru, že neurotoxické látky klotianidín, imidakloprid a tiametoxán - známe pod spoločným označením neonikotinoidy - poškodzujú centrálny nervový systém hmyzu vrátane včiel.

 

Používanie týchto pesticídov je v EÚ zmrazené od roku 2013, keď prvé štúdie EFSA potvrdili ich negatívny vplyv na včely. Uvedené pesticídy sa používajú v poľnohospodárskej praxi pri ochrane rastlín a širokej škále plodín vrátane ovocia a zeleniny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies