Poľskému redaktorovi prišli po škandále s nahrávkou zhabať počítač

NETKY.SK • 19 Jún 2014, 10:20 • 2 min
Poľskému redaktorovi prišli po škandále s nahrávkou zhabať počítač

VARŠAVA - Poľská polícia a štátna prokuratúra v stredu uskutočnili zásah v sídle týždenníka Wprost, ktorý pred niekoľkými dňami zverejnil kompromitujúce informácie vychádzajúce z nahrávky súkromného rozhovoru medzi ministrom vnútra a guvernérom centrálnej banky.

slovakia

left justify in out

Podľa hovorkyne prokuratúry Renaty Mazurovej sa tak stalo po tom, ako redaktor Sylwester Latkowski odmietol odovzdať záznam, ktorého vyhotovenie v jednej z varšavských reštaurácií vyšetrujú ako trestný čin. Redaktor v živom televíznom prenose z miesta zásahu povedal, že od neho požadovali vydanie prenosného počítača a pamäťového kľúča, čo podľa vlastných slov urobí len na základe súdneho príkazu.

Latkowski tvrdí, že agenti mu v snahe zmocniť sa zariadení vykrútili ruku, nakoniec však po niekoľkých hodinách odišli naprázdno. Podľa Mazurovej zástupcovia prokuratúry priestory opustili v obavách o vlastnú bezpečnosť vzhľadom na "vyhrocujúci sa konflikt". Právnik týždenníka Jacek Kondracki avizoval podanie žaloby za porušenie slobody tlače a odkázal orgánom, že nie sú "v Putinovej krajine alebo v Bielorusku". 

 

Predmetom odhalenia v týždenníku Wprost je súkromný rozhovor medzi guvernérom centrálnej banky Marekom Belkom a ministrom vnútra Bartlomiejom Sienkiewiczom, kde nevyberaným spôsobom hovoria o svojich kolegoch a potrebe odvolať vtedajšieho ministra financií, čo sa neskôr naozaj stalo. Zatiaľ čo mnohých Poliakov nahrávka z júla 2013 príliš nerozrušila, zahraniční investori začali spochybňovať dôveryhodnosť poľskej centrálnej banky ako inštitúcie nezávislej od vlády. Poľský vicepremiér a predseda jednej zo strán vládnej koalície Janusz Piechocinski v stredu vyhlásil, že ako reakciu zvažuje predčasné parlamentné voľby. Prezident Bronislaw Komorowski sa v stredu vyjadril, že vláda čelí kríze a politickí lídri by mali uvažovať o rezignácii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies