Poľskej opozícii nevyšiel pokus odvolať ministra obrany

NETKY.SK • 5 Júl 2016, 15:37 • 2 min
Poľskej opozícii nevyšiel pokus odvolať ministra obrany

VARŠAVA - Poľskej opozícii sa dnes nepodarilo vysloviť nedôveru ministrovi obrany Antonimu Macierewiczovi. Tri dni pred začiatkom summitu NATO vo Varšave sa proti návrhu na odvolanie šéfa rezortu obrany vyslovilo 267 zo 436 prítomných poslancov, 166 hlasovalo za a traja sa zdržali, informovala agentúra PAP.

slovakia

left justify in out

Okrem poslancov vládnucej konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá má v parlamente absolútnu väčšinu, nepodporili snahu kolegov ani zákonodarcovia pravicovej populistickej opozičnej strany Kukiz'15. Podľa jej poslanca Marek Jakubiaka je Macierewicz "jeden z tých lepších ministrov" za uplynulé roky.

 

Liberálno-konzervatívna Občianska platforma (PO), rovnako orientovaná strana Nowoczesna a Poľská ľudová strana (PSL) zdôvodnili návrh na odvolanie Macierewicza okrem iného tým, že svoju funkciu zneužíva na vedenie politického boja. Podľa agentúry DPA pripomenuli jeho kontroverzné výroky, napríklad o Európskej únii, ktorú Macierewicz označil za klietku, kam môžete vstúpiť, ale už sa z nej nie je možné dostať von, či jeho obvinenia, že väčšina predošlých ministrov zahraničných vecí boli agenti sovietskych tajných služieb.

 

Poslanec PO Stefan Niesiolowski označil na začiatku rozpravy Macierewicza za "politického chuligána". "Pre dobro Poľska, NATO a demokracie v Európe by minister Macierewicz nemal Poľsko zastupovať na summite NATO," povedal. Poslanci a ministri za PiS opustili počas vystúpenia Niesiolowského rokovaciu sálu.

 

Svojho ministra bránila premiérka Beata Szydlová, ktorá označila Macierewicza za "čestného muža". Od opozície je podľa nej nemiestne, že chce odvolávať ministra obrany tri dni pred summitom NATO.

 

Macierewicz obvinil opozíciu zo šírenia lží a nezmyselných tvrdení o svojej osobe, ktoré by mohli pochádzať aj z bývalých novín komunistickej strany.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies