Poľského lyžiara zachránila pri páde prilba

NETKY.SK • 19 Január 2015, 15:54 • 2 min
Poľského lyžiara zachránila pri páde prilba

VYSOKÉ TATRY - Poľskému snoubordistovi pri páde pomohla prilba. Na zjazdovke v lyžiarskom stredisku Štrbské Pleso v nedeľu padol na hlavu a chvíľu ostal v bezvedomí.

slovakia

left justify in out

Poliak utrpel otras mozgu, no podľa Jaroslava Švorca, predsedu dobrovoľného zboru Tatranskej horskej služby (THS), ak by nemal prilbu, následky mohli byť horšie. Náraz bol silný, prilba počas neho totiž praskla. Zraneného 32-ročného snoubordistu odovzdali posádke rýchlej zdravotnej pomoci.

 

Na potrebu nosiť prilbu na lyžiarskych svahoch upozorňuje aj primár Centrálneho príjmu v Nemocnici Poprad Jozef Chlebec. „Z môjho pohľadu je určite potrebná. Isteže, v extrémnych prípadoch, keď príde k tým najťažším úrazom hlavy, nepomôže. Ale potom je tu 90 % ostatných úrazov, kde prilba pomôže, zachráni hlavu či možno krčnú chrbticu,“ povedal pre SITA Chlebec. 

 

Vo viacerých zahraničných lyžiarskych strediskách sú prilby pre deti povinné. „Deti sú pri zrážke s dospelým v nevýhode. Dospelý vyviazne bez ťažkostí, dieťa je na tom podstatne horšie,“ uviedol popradský primár. Pripomenul nárazy do prekážok, snežných diel, stĺpov a ratraka. „Určite by ju mali nosiť aj dospelí,“ dodal primár Chlebec.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies