Poľské úrady získajú viac času na posúdenie migrantov a žiadateľov o azyl

NETKY.SK • 13 Apríl 2016, 14:31 • 2 min
Poľské úrady získajú viac času na posúdenie migrantov a žiadateľov o azyl

VARŠAVA - Poľské úrady získajú viac času na posúdenie cudzincov snažiacich sa o vstup do Poľska, vrátane osôb žiadajúcich medzinárodnú ochranu.

slovakia

left justify in out

Lehota na posúdenie žiadostí sa predžuje v súlade s novelou zákona, ktorú dnes odsúhlasili poslanci dolnej komory poľského parlamentu, napísala agentúra PAP. Za zmienený zákon hlasovalo 429 poslancov, nikto nehlasoval proti, ani sa nezdržal hlasovania.


Podľa ministerstva vnútra sa týmto nariadením posilní ochrana bezpečnosti v Poľsku v čase presídľovania a prerozdeľovania cudzincov aj na poľské územie, čo sa deje na základe celoeurópskeho programu.


Novela dopĺňa poľské zákony na základe rozhodnutia Rady EÚ z vlaňajšieho septembra, podľa ktorého sa má z Grécka a Talianska v rokoch 2016-2017 prerozdeliť celkovo 160.000 migrantov. Poľsko by malo z tohto počtu na základe stanovených kvót prijať 7000 ľudí.


Navrhovaná zmena v zákone tak počíta s dlhšou časovou lehotou na prijatie rozhodnutia o tom, či vstup posudzovaného cudzinca môže predstavovať hrozbu "pre obranu alebo bezpečnosť štátu alebo ochranu bezpečnosti a verejného poriadku".


Podľa aktuálne platnej legislatívy majú úrady na posúdenie a vygenerovanie týchto informácií pre Cudzinecký úrad sedem dní. Podľa novelizácie sa táto lehota predlžuje na 45 dní. V osobitných prípadoch je možné proces posudzovania predĺžiť o ďalších 14 dní.


Zákon ďalej umožní, že pokiaľ informácia o tom, že posudzovaný cudzinec môže predstavovať ohrozenie štátnej bezpečnosti vzíde čo i len z jedného oficiálneho miesta, bude pre Cudzinecký úrad záväzná a takúto osobu do Poľska nepresídlia.


V prípade presídľovania, informuje vedúci Cudzineckého úradu zodpovedné orgány v krajine, odkiaľ by mali túto osobu presunúť, že on alebo ona nespĺňa podmienky na premiestnenie.
Zákon teraz smeruje na ďalšie schvaľovanie do senátu, dodala PAP.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies