Poľské úrady žiadajú hľadačov pokladov, aby nepátrali po nemeckom vlaku

NETKY.SK • 27 August 2015, 18:23 • 2 min
Poľské úrady žiadajú hľadačov pokladov, aby nepátrali po nemeckom vlaku

VARŠAVA - Poľské úrady dnes vyzvali nadšencov pre dejiny druhej svetovej vojny a hľadačov pokladov, aby zastavili svoje pátranie po nemeckom obrnenom vlaku so zlatým pokladom, ktorý bol 70 rokov považovaný za stratený a ktorý sa údajne podarilo nájsť.

slovakia

left justify in out

Poľské úrady informovali, že stratený vlak zrejme lokalizovali v oblasti mesta Walbrzych v Dolnosliezskom vojvodstve. Tip im dali dvaja pátrači - Poliak a Nemec, ktorí prostredníctvom svojich právnikov oznámili svoj nález a avizovali, že ako nálezné budú žiadať desať percent z hodnoty údajného pokladu.

 

Poľské ministerstvo kultúry a národného dedičstva dnes uviedlo, že od zverejnenia správy o náleze zaznamenalo nárast aktivít "hľadačov" pokladov v oblasti. Súčasne ich však vyzvalo, aby s pátraním vo vlastnom záujme prestali.

 

Piotr Žuchowski, ktorý na ministerstve kultúry vedie odbor pre záležitosti národného dedičstva, dnes prostredníctvom médií uviedol, že si je "istý, že vlak existuje, ale môže obsahovať nebezpečné materiály z čias druhej svetovej vojny". Podľa neho je viac ako pravdepodobné, že vlak je podmínovaný. Žuchowski dodal, že táto výzva platí, kým sa neskončia práce na zabezpečení náleziska.

 

Miestne médiá informovali, že vlak, zrejme vojenský, sa stratil v roku 1945 po ceste do Šwiebodzíc aj s nákladom vojenskej koristi z vtedajšieho nemeckého mesta Breslau, dnešného poľského Vroclavu. Podľa miestnych médií vlak prevážal zbrane, drahokamy a iné cennosti. Miestna legenda tvrdí, že vlak vošiel do tunela v pohorí Sovie hory v Dolnom Sliezsku a už nikdy viac sa neobjavil, uviedla agentúra Reuters. Tunel údajne neskôr zavreli a zabudlo sa, kde sa nachádza.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona