Poľské obrnené transportéry Rosomak nateraz Slovensko nekúpi

NETKY.SK • 20 Júl 2016, 13:46 • 2 min
Poľské obrnené transportéry Rosomak nateraz Slovensko nekúpi

BRATISLAVA – Rokovania medzi Slovenskom a Poľskom o nákupe obrnených transportérov Rosomak, ktoré prebiehali na základe vládneho zámeru o spolupráci z júla minulého roka, sa skončili.

slovakia

left justify in out

Slovenská armáda však nateraz nové vozidlá nedostane. Dôvodom je ekonomická a vojenská nevýhodnosť projektu pre SR. Vyplýva to z návrhu Bielej knihy o obrane SR. Potvrdilo to aj slovenské ministerstvo obrany.

 

"V čase spracovania návrhu Bielej knihy o obrane SR boli rokovania s poľskou stranou na základe zámeru o spolupráci z júla minulého roka ukončené. Ak sa otvoria iné možnosti rokovaní o spolupráci, sme im, samozrejme, otvorení, pretože projekt 8x8 sa bude riešiť v súlade so schválenou Bielou knihou o obrane SR a Koncepciou modernizácie Pozemných síl Ozbrojených síl SR," uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.

 

Projekt obstarania obrnených transportérov ohlásili minulý rok v lete predseda vlády SR Robert Fico a vtedajšia poľská premiérka Ewa Kopaczová. Obaja vtedy prijali politickú deklaráciu o spolupráci v oblasti obrany. V priebehu troch rokov malo Poľsko dodať Ozbrojeným silám SR 31 obrnených kolesových vozidiel Rosomak nového typu so streleckou vežou slovenskej produkcie. Celkovo Ozbrojené sily SR požiadali o 66 vozidiel, ktorými mali byť vyzbrojené dva z troch práporov pozemných síl.

 

Na ministerstve obrany je v súčasnosti rozbehnutých viacero modernizačných projektov. Aktuálne prebieha súťaž na nákup nových vojenských radarov či rokovania so Švédskom o prenájme letových hodín na stíhačky Gripen. Armáda taktiež očakáva dodávku prvých amerických vrtuľníkov UH-60M Black Hawk či dopravného lietadla Spartan.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies