Poľské banky očakávajú rast dopytu po firemných úveroch

NETKY.SK • 3 November 2014, 12:25 • 2 min
Poľské banky očakávajú rast dopytu po firemných úveroch

VARŠAVA - Poľské banky očakávajú v štvrtom kvartáli tohto roka mierny rast dopytu po úveroch zo strany foriem, hlavne po dlhodobých pôžičkách.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z prieskumu poľskej centrálnej banky, o ktorom informovala v pondelok. Prieskum medzi vysokopostavenými predstaviteľmi bánk zodpovednými za poskytovanie úverov zároveň ukázal, že 50 % bánk očakáva výrazné zmiernenie kritérií pre pôžičky malým a stredným spoločnostiam. Podľa prieskumu banky predpokladajú tiež značný rast dopytu po úveroch na nákup obytných nehnuteľností a dopytu po spotrebiteľských úveroch.

 

Z údajov poľského úradu pre dozor nad finančným trhom KNF vyplýva, že v septembri sa celkový objem úverov, ktoré banky poskytli firmám, medziročne zväčšil o 7,5 %. Objem pôžičiek poskytnutých veľkým spoločnostiam sa v septembri v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka zvýšil o 10,6 %. Úvery na nákup obytných nehnuteľností v septembri v Poľsku stúpli o 4,3 %. 

 

Prieskum poľskej centrálnej banky medzi komerčnými peňažnými podnikmi sa uskutočnil na začiatku októbra a neovplyvnilo ho to, že centrálna banka na svojom októbrovom zasadaní znížila úroky o 50 bázických bodov, čiže viac, ako sa očakávalo. Predpokladá sa, že centrálna banka zníži úroky o ďalších 25 bázických bodov v novembri.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies