Poľská vládna strana uvažuje o zvyšovaní výdavkov

NETKY.SK • 12 Máj 2015, 15:44 • 2 min
Poľská vládna strana uvažuje o zvyšovaní výdavkov

VARŠAVA - Poľská vládna strana Občianska platforma (OP) uvažuje po prehre svojho kandidáta v prvom kole prezidentských volieb o uvoľnení verejných výdavkov.

slovakia

left justify in out

Pre agentúru Reuters to uviedli v utorok predstavitelia blízki vláde. Výsledky prvého kola okrem iného ukázali, že je potrebné zmeniť pohľad na ekonomiku, povedal vysokopostavený zdroj v OP. Do úvahy prichádza zníženie sadzby dane z pridanej hodnoty v skoršom než pôvodne plánovanom termíne.

 

Vláda by sa tiež mohla zaviazať, že v budúcom roku odblokuje zmrazené výdavky, čo je "mimoriadne dôležité pre milióny zamestnancov vo verejnom sektore", dodal zdroj. Ďalší zdroj blízky vláde uviedol, že silný hospodársky rast umožňuje prijať opatrenia v prospech obyvateľov, akými sú daňové úľavy, bez rozvrátenia štátneho rozpočtu. Poľské ministerstvo financií pre agentúru Reuters potvrdilo, že neskôr tento rok prehodnotí systém rodinných prídavkov. K ďalším možným opatreniam sa nevyjadrilo.

 

V utorok nadránom zverejnené oficiálne výsledky nedeľňajšieho prvého kola poľských prezidentských volieb potvrdili prekvapujúce víťazstvo opozičného kandidáta Andrzeja Dudu, ktorý tesne porazil favorita hlasovania úradujúceho prezidenta Bronisława Komorowského. Podľa oficiálnych údajov dostal Komorowski kandidujúci s podporou vlády takmer 34 percent hlasov, kým 42-ročný europoslanec Duda odmietajúci zavedenie eura takmer 35 percent.

 

Komorowski sa vo voľbách uchádza o druhé päťročné funkčné obdobie. Voľby v roku 2010, keď s malým náskokom porazil opozičného lídra Jarosława Kaczyńského, sa konali v dôsledku leteckej havárie poľského vládneho špeciálu v Rusku. Pri nej okrem iných zahynul aj vtedajší prezident Lech Kaczynski.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies