Poľská vládna strana po škandále s nahrávkou zvažuje predčasné voľby

NETKY.SK • 18 Jún 2014, 14:33 • 2 min
Poľská vládna strana po škandále s nahrávkou zvažuje predčasné voľby

VARŠAVA - Poľský vicepremiér a predseda jednej zo strán vládnej koalície Janusz Piechocinski v stredu vyhlásil, že ako reakciu na zverejnenie nahrávky diskreditujúcej centrálnu banku a kabinet premiéra Donalda Tuska zvažuje predčasné parlamentné voľby.

slovakia

left justify in out

Šéf Poľskej ľudovej strany (PSL) podľa vlastných slov hovoril o takejto možnosti priamo s Tuskom, pričom "pristupuje vážne ku každej variante". "Máme priveľa teoretických riešení, ale primálo skutočných," povedal Piechocinski v súvislosti so škandálom. Predmetom odhalenia v týždenníku Wprost je nahrávka súkromného rozhovoru medzi guvernérom centrálnej banky Marekom Belkom a ministrom vnútra Bartlomiejom Sienkiewiczom, kde nevyberaným spôsobom hovoria o svojich kolegoch a potrebe odvolať vtedajšieho ministra financií, čo sa neskôr naozaj stalo.

 

Hovorkyňa prezidenta Bronislawa Komorowského v utorok tlmočila jeho obavy z dôsledkov na poľskú menu a ekonomiku, zatiaľ čo premiér Tusk sa zastal Belku vyhlásením, že nespáchal žiadny zločin a jeho výroky odrážali úprimný záujem pomôcť vlastnej krajine. Zatiaľ čo mnohých Poliakov nahrávka z júla 2013 príliš nerozrušila, zahraniční investori začali spochybňovať dôveryhodnosť poľskej centrálnej banky ako inštitúcie nezávislej od vlády. Belka ešte cez víkend poprel, že by požadoval odvolanie ministra financií výmenou za pomoc vláde pri riešení finančných ťažkostí. Guvernér s väzbami na poľskú politickú elitu, ktorý bol v minulosti premiérom a ministrom financií, následne vyhlásil, že neuvažuje o svojom odstúpení. Samotné vyhotovenie nahrávky v jednej z varšavských reštaurácií a jej zverejnenie začala prokuratúra v utorok vyšetrovať ako trestný čin.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies