Poľská vláda schválila plynovodné prepojenie so Slovenskom

NETKY.SK • 30 Október 2013, 11:57 • 2 min
Poľská vláda schválila plynovodné prepojenie so Slovenskom

VARŠAVA - Poľská vláda na zasadnutí v utorok schválila plán prepojenia plynovodných sietí so Slovenskom. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters, pričom sa odvolávala na vyhlásenie vlády.

slovakia

left justify in out

Poľsko nakupuje väčšinu plynu z Ruska a snaží sa diverzifikovať dodávky. Krajina buduje vlastný terminál pre skvapalnený plyn, skúma ložiská bridlicového plynu a plynovodné siete prepája so susednými krajinami. Podľa skorších údajov má mať prepojenie so Slovenskom ročnú kapacitu 5 mld. kubických metrov plynu ročne. S dokončením projektu sa počíta v roku 2017. Strategickými investormi v projekte budú slovenská spoločnosť Eustream a poľský Gaz-System. Dohodu o spolupráci medzi Slovenskom a Poľskom pri príprave a výstavbe plynovodného prepojenia schválil minulý týždeň slovenský vládny kabinet.

Projekt poľsko-slovenského prepojenia predstavuje vybudovanie nového cezhraničného prepojenia plynovodov, ktoré spojí tranzitné sústavy Poľska a Slovenska. Prepojenie, ktoré je súčasťou plánovaného Severojužného koridoru, diverzifikuje trasy plynovodov. Predpokladom pre vybudovanie Severojužného koridoru je pripojenie poľského LNG terminálu Świnoujście, s možným zdrojom dodávok z nórskeho pobrežia cez baltické potrubie, s plánovaným LNG terminálom na chorvátskom ostrove Krk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies