Poľská vláda sa chce opäť pokúsiť sprísniť zákon o interrupciách

NETKY.SK • 12 Október 2016, 17:59 • 2 min
Poľská vláda sa chce opäť pokúsiť sprísniť zákon o interrupciách

VARŠAVA - Poľská vláda sa chystá ďalej sprísniť zákon o interrupciách a to tak, aby sa zabránilo umelému prerušeniu tehotenstva v prípade poškodenia či choroby plodu. V rozhovore pre agentúru PAP to dnes uviedol predseda poľskej vládnucej konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski.

slovakia

left justify in out

Kaczyňski sa takto vyjadril len necelý týždeň po tom, ako poslanci poľského parlamentu drvivou väčšinou odmietli sporný návrh na sprísnenie zákona o interrupciách. Na základe toho by boli takéto zákroky v Poľsku úplne zakázané a porušenie zákazu lekármi či tehotnými ženami by sa trestalo väzením, približuje agentúra AP.


Avizované sprísnenie legislatívy, ktorú parlament začal prerokúvať na základe petície s 450.000 podpismi, sa však stretlo s odporom poľskej verejnosti a vyvolalo rozsiahle pouličné protesty. Práve vďaka masovým demonštráciám svoje rozhodnutie legislatívu podporiť zvážili a nakoniec aj zmenili mnohí poslanci konzervatívnej vládnucej strany PiS.


Kaczyňski dnes však uviedol, že strana momentálne pracuje na inom spôsobe sprísnenia predmetnej legislatívy, ktoré sa zaoberať výhradne interrupciami súvisiacimi s poškodením plodu.
Poľská legislatíva v tejto oblasti už teraz patrí k najprísnejším v Európe. Interrupcia je totiž v Poľsku ilegálna s výnimkou troch prípadov: keď tehotenstvo ohrozuje život alebo zdravie ženy, keď je následkom trestného činu - incestu či znásilnenia - alebo v prípade poškodenia plodu.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies