Poľská vláda navrhla prísnejší zákon o odpadoch

NETKY.SK • 26 Jún 2018, 20:03 • 2 min
Poľská vláda navrhla prísnejší zákon o odpadoch

VARŠAVA - Poľský premiér Mateusz Morawiecki v utorok oznámil, že jeho vláda navrhla nový zákon, ktorého cieľom je zakázať odpadovým spoločnostiam skladovať obrovské množstvo odpadu a zbavovať sa ho prostredníctvom nezákonného podpaľovania. Nová legislatíva sprísni predpisy pre prevádzkovanie a monitorovanie skládok odpadu, obmedzí množstvo nahromadeného odpadu aj obdobie jeho hromadenia. Zákon zároveň tiež podstatne zvýši pokuty za jeho porušenie.

slovakia

left justify in out

Parlament o návrhu zákona bude diskutovať na mimoriadnom zasadnutí v stredu. Ak by ho schválil, legislatíva by podľa Morawieckeho vstúpila do platnosti 1. septembra. Návrh zákona vznikol v reakcii na nedávnu sériu požiarov skládok, ktoré vytvorili obrovské mraky jedovatého dymu a prinútili mnohých obyvateľov zostať vo svojich domovoch.

Podľa Hlavného inšpektorátu ochrany životného prostredia je po celom Poľsku takmer 8 400 skládok odpadu, z toho približne 130 nelegálnych. Minister vnútra Joachim Brudzinski minulý mesiac oznámil, že "do Poľska nekontrolovateľným spôsobom prichádzajú obrovské množstvá odpadu". Súkromné firmy sa podľa neho tvária, že privážajú zo zahraničia odpad, vrátane chemikálií a zdravotníckeho odpadu, za účelom recyklácie, v skutočnosti sa ho však zbavujú tak, že ho zapália. Brudzinski uviedol, že situácia je výsledkom toho, že Čína odmietla spracovať odpad z Európy.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies