Poľská vláda chce zaviesť tresty za používanie termínu "poľské tábory smrti"

NETKY.SK • 18 August 2016, 07:14 • 2 min
Poľská vláda chce zaviesť tresty za používanie termínu "poľské tábory smrti"

VARŠAVA - Poľská vláda schválila návrh zákona, ktorý stanovuje tresty až do výšky troch rokov odňatia slobody pre kohokoľvek, kto by sa niekdajšie nacistické koncentračné tábory rozhodol nazvať "poľskými tábormi smrti" či ďalšími podobnými výrazmi. S odvolaním sa na poľské médiá o tom dnes informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Cieľom nového zákona je vyrovnať sa s problémom, ktorému dlhodobo čelí poľská vláda. Tým je, že zahraničné média, ba dokonca aj samotný americký prezident Barack Obama, sa o koncentračných táboroch niekedy zmieňujú ako o "poľských".

Poľské ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že kabinet premiérky Beaty Szydlovej schválil legislatívny návrh v utorok počas svojho pravidelného zasadnutia. Predpokladá sa, že návrh poľahky odobria aj poslanci parlamentu, v ktorom má vládnuca pravicová strana Právo a spravodlivosť (PiS) väčšinu.

 

Poliaci sa obávajú, že mladé generácie, pre ktoré je už druhá svetová vojna vzdialenou históriou, by sa mohli nesprávne domnievať, že Poľsko zohralo úlohu pri riadení nemeckých vyhladzovacích táborov ako Auschwitz či Treblinka. Pre krajinu, ktorej približne 5,5 milióna obyvateľov zahynulo počas druhej vojny, by takáto asociácia bola veľmi nešťastná, uvádza ďalej AP.

 

Návrh zákona podporuje mnoho Poliakov, ktorí sa zároveň domnievajú, že takáto legislatíva sa len o málo líši od zákonov, ktoré už platia vo viacerých krajinách, napríklad v súvislosti s popieraním holokaustu.

 

Kritici opatrenia však poznamenávajú, že zákon bude celkom bezmocný voči trestaniu ľudí, ktorí sa podobným spôsobom budú vyjadrovať mimo územia Poľska. Obávajú sa tiež, že skutočným cieľom legislatívy by mohlo byť potlačenie diskusie zameranej na to, ako sa voči Židom počas vojny správali samotní Poliaci.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies