Poľská vláda chce neverejný proces v prípade tajnej väznice CIA

NETKY.SK • 30 Október 2013, 17:57 • 2 min
Poľská vláda chce neverejný proces v prípade tajnej väznice CIA

VARŠAVA - Poľsko požiadalo Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP), aby vylúčil médiá a verejnosť z pojednávania v kauze údajnej tajnej väznice americkej Ústrednej spravodajskej služby na svojom území. Súd je naplánovaný na december, informovala dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Žiadosť poľskej vlády o neverejný proces kritizovali domáce ľudskoprávne organizácie. Obvinili ju, že sa snaží utajiť svoju účasť na programe CIA. Poľská vláda v minulosti vysvetľovala snahu o neverejný proces obavami o národnú bezpečnosť.

Súd v Štrasburgu stanovil verejné pojednávanie na 3. decembra. Vypočuje dvoch mužov, ktorí tvrdia, že ich zadržiavali v Poľsku vo väznici riadenej CIA. Bude to prvýkrát, čo takéto tvrdenia prejdú testom na verejnom súdnom pojednávaní, poznamenal Reuters. Spojené štáty priznali, že po teroristických útokoch z 11. septembra 2001 zriadili v rôznych štátoch väznice, kde zadržiavali a vypočúvali predpokladaných militantov z al-Káidy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies