Poľská strana Kukiz'15 chce referendum o odomietnuti utečeneckých kvót

NETKY.SK • 21 Marec 2017, 07:37 • 2 min
Poľská strana Kukiz'15 chce referendum o odomietnuti utečeneckých kvót

VARŠAVA - Tretia najsilnejšia poľská parlamentná strana Kukiz'15 by iniciovala referendum o odmietnutí prerozdeľovania utečencov v rámci Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Na jednej zo sociálnych sietí to podľa dnešných informácií poľských médií naznačil líder tohto subjektu Pawel Kukiz. V zdôvodnení iniciatívy politik uviedol, že nebezpečenstvo záväzných kvót navrhovaných Európskou komisiou sa neustále javí ako aktuálne. "Viem zo spoľahlivého zdroja, že Nemci plánujú poslať utečencov, ktorých nedokážu identifikovať, do niekdajších komunistických krajín vrátane Poľska," vyhlásil poľský opozičný politik.

 

Niektoré poľské médiá spájajú predmetnú iniciatívu s krízou v turecko-nemeckých a turecko-holandských vzťahoch, ako aj opakovanou hrozbou tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, že vypovie dohodu EÚ-Turecko a mesačne umožní 15.000 utečencom odísť z Turecka ďalej na starý kontinent.

 

Kukiz preto vyhlásil, že sa "žiaľ, opäť je potrebné vrátiť k zbieraniu podpisov", ktoré jeho strana v súvislosti s plebiscitom o kvótach prerušila iba vo februári po tom, čo zhromaždila 350.000 z pol milióna potrebných podpisov za predmetné referendum, a to so zdôvodnením, že proti únijným kvótam je i poľská vláda.

 

Zvyšných 150.000 hlasov za referendum by Kukiz chcel zhromaždiť do konca leta 2017 a následne iniciovať plebiscit, v ktorom by Poliaci odpovedali na otázku: "Súhlasíte s tým, aby Poľsko prijalo utečencov v rámci prerozdeľovacieho systému EÚ?"

Referendum v Poľsku je platné s výnimkou plebiscitu o novele ústavy v prípade účasti viac ako 50 percent oprávnených voličov.

 

Z piatich referend, ktoré sa uskutočnili v Poľsku od zmien v krajine v roku 1989, boli úspešné iba dva: plebiscit schvaľujúci súčasnú ústavu, na ktorý sa v roku 1997 nevzťahovalo spomínané ustanovenie o účasti (vtedy prišlo k urnám 42,86 percenta voličov), ako aj referendum o vstupe Poľska do Európskej únie z roku 2003, pri ktorom účasť dosiahla 58,85 percenta.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies