Poľská reforma súdnictva ohrozuje rating krajiny

NETKY.SK • 31 Júl 2017, 15:22 • 2 min
Poľská reforma súdnictva ohrozuje rating krajiny

VARŠAVA/LONDÝN - Ratingová agentúra Moody's varovala, že reforma súdnictva, ktorú plánuje poľská konzervatívna vláda, môže mať negatívny vplyv na hodnotenie úverovej bonity krajiny.

slovakia

left justify in out

Reforma vážne ohrozuje nezávislosť súdneho systému a podkopáva deľbu moci, uvádza sa v dnes zverejnenej správe Moody's. Plánované opatrenia podľa agentúry demontujú právny štát a oslabia poľské inštitúcie.

 

Moody's aktuálne hodnotí dlhodobé záväzky krajiny známkou A2, ktorá signalizuje bezpečné investície. Vyhliadky ratingu sú stabilné.

 

Vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS) pretlačila reformu súdnictva cez parlament, za čo sa dočkala ostrej medzinárodnej kritiky. Európska komisia (EK) minulý týždeň začala právne konanie proti Poľsku za jeden z dvoch kontroverzných návrhov zákona o reforme súdnictva. Varšava dostala mesiac na vykonanie nápravy.

 

Pochybnosti o plánovanej reforme má aj prezident Andrzej Duda, podporovaný stranou PiS, ktorý vetoval dva zákony schválené parlamentom. To vyvolalo u predstaviteľov strany PiS negatívne reakcie a minister spravodlivosti Zbigniew Ziobro, ktorého citoval poľský týždenník wSieci, vyhlásil, že prezident Duda zrejme nebude môcť pri prezidentských voľbách v roku 2020 počítať s podporou strany PiS.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies