Poľská prokuratúra obvinila predsedu ústavného súdu z prekročenia právomocí

NETKY.SK • 18 August 2016, 19:17 • 2 min
Poľská prokuratúra obvinila predsedu ústavného súdu z prekročenia právomocí

VARŠAVA - Poľská prokuratúra dnes informovala, že už od júla vyšetruje predsedu poľského ústavného súdu Andrzeja Rzeplinskeho. Ten je podozrivý z prekročenia právomocí, pretože bráni vo výkone funkcie trom sudcom, ktorých zvolil parlament. Informovala o tom poľská agentúra PAP.

slovakia

left justify in out

Vyšetrovanie sa začalo 20. júla a jediným svedkom v prípade je Mariusz Muszynski, ktorého do funkcie ústavného sudcu zvolili poľskí zákonodarcovia. Podľa hovorcu poľskej regionálnej prokuratúry v Katoviciach Ireneusza Kunerta vyšetrovanie otvorili na základe sťažností od viacerých jednotlivcov, právnych telies a združení.


Podozrivý ústavný sudca Rzeplinski pre agentúru PAP uviedol, že vyšetrovanie považuje za pokus o zasahovanie do nezávislosti justície. Trom sudcom odmieta prideľovať prípady, pretože ich funkcie by podľa neho mala vykonávať trojica sudcov, ktorých schválil predošlý parlament vlani v októbri.


Brusel sa v rámci bezprecedentného právneho šetrenia snaží zistiť, či nová konzervatívna poľská vláda svojimi reformami a zmenami na ústavnom súde nekonala v rozpore so základnými hodnotami EÚ. Posledná možnosť, ktorú by Brusel mohol voči Poľsku uplatniť, je začať postup podľa článku 7 Lisabonskej zmluvy, čo znamená pozastavenie hlasovacích práv tejto krajiny v rámci rozhodovacieho procesu v EÚ.


Poľsko už od januára upravilo súdne reformy v snahe upokojiť Brusel, podľa právnych expertov však tieto zmeny nie sú dostatočné a stále môžu paralyzovať ústavný súd.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies