Poľská premiérka vyjadrila sklamanie z rozhodnutia prezidenta o referende

NETKY.SK • 21 August 2015, 16:07 • 2 min
Poľská premiérka vyjadrila sklamanie z rozhodnutia prezidenta o referende

VARŠAVA - Poľská premiérka Ewa Kopaczová dnes vyjadrila sklamanie z podoby referenda, ktoré vo štvrtok navrhol prezident Andrzej Duda.

slovakia

left justify in out

Povedala, že čakala na prvé rozhodnutie novozvoleného prezidenta, ktorý vyhlasoval, že chce byť prezidentom všetkých Poliakov, ale teraz sa cíti byť oklamaná, napísala poľská agentúra PAP.

 

"Človek nikdy dostane druhú šancu urobiť prvý dojem," vyhlásila v Senáte. "A ja sa cítim byť sklamaná," dodala. Prezident podľa nej zobral do úvahy iba otázky, ktoré mu predložili jeho politickí stúpenci.

 

Duda vo štvrtok oznámil, že predloží Senátu návrh na usporiadanie referenda týkajúceho sa veku odchodu do dôchodku, povinnej školskej dochádzky šesťročných detí a štátnych lesov. Referendum by sa malo konať 25. októbra, teda v deň parlamentných volieb,.

 

Kopaczová dnes vyjadrila očakávanie, že referendum bude obsahovať viac otázok, keď sa stretnú zástupcovia všetkých politických strán.

Poľský prezident môže podľa zákona vyhlásiť referendum o otázkach osobitného štátneho významu pod podmienkou, že ho schváli Senát absolútnou väčšinou hlasov, keď je prítomná najmenej polovica všetkých senátorov. Senát má 14 dní na to, aby sa vyjadril k návrhu referenda a vo forme uznesenia, uviedla PAP.

Duda navrhol tieto referendové otázky: Ste za zachovanie súčasného systému štátnych lesov? Ste za zrušenie povinnej školskej dochádzky pre šesťročné deti a jej nahradenie povinnou školskou dochádzkou pre sedemročných? Ste za zníženie veku odchodu do dôchodku a za spojenie práva na dôchodok s odpracovanými rokmi?

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies